srijeda, 30. travnja 2014.

TELEĆA JETRA U SENFU I MLIJEKU

Jetru po pravilu svi pripremamo na sličan način.
Volim sočno pripremljenu jetru i već dugo je spremam na ovaj način. Možda se dopadne i nekom od vas, pa probajte... 

Od priloga nisam pripremala ništa, bila nam je dovoljna miješana salata, a vi kako volite! 



Sastojci:


  • 500 gr teleće jetre
  • 2 dcl mlijeka
  • 3-4 kašike senfa
  • so
  • biber
  • 3-4 kašike integralnog brašna
  • malo ulja za prženje
Teleću jetru oprati, očistiti od žilica i isjeći na tanje šnite (to vam može uraditi i mesar).

Svaki komad jetre sa obje strane premazati senfom i poredati u manju tepsiju. Odozgo preliti mlijekom i ostaviti u frižider da odstoji pola sata do sat vremena. Jetra natopljena u mlijeku će biti divno mekana i sočna.

Nakon što je jetra odstajala u mlijeku, uzimati komad po komad i uvaljati u integralno brašno sa obje strane. Ja sam koristila raženo.

U tavi zagrijati malo ulja (ne pregrijavati) i staviti jetru da se prži sa obje strane dok lijepo porumeni. Nikako nemojte pretjerati u prženju, gotova je kad se prestane cijediti sukrvica iz nje. Kad je gotova tek onda posoliti i pobiberiti. Važno je znati da se jetra soli i biberi kad je već gotova, jer so iz nje izvlači sokove dok se prži i na kraju dobijete suh i žilav komad.

Prženu jetru redati na zagrijani tanjir i poslužiti uz sitno izrezan crveni luk ili miješanu salatu. Od priloga najbolje paše restani, kuhani ili pire krompir. 

Dobar tek  







Nema komentara:

Objavi komentar