nedjelja, 20. travnja 2014.

PIVSKE KIFLICE

Nikada nisam ništa brže napravila, a da je tako ukusno kao ove kiflice. Jeftine, brze pripreme i od ove mjere ih izađe tačno 40 komada!

Možete koristiti i bezalkoholno pivo i koristiti nadjev koji vam odgovara. Svejedno, bit će izvrsne.



Mjera je čaša od jogurta (180 ml)!


Sastojci:

  • 1 čaša piva (može i bezalkoholno)
  • 1 čaša ulja
  • 5 čaša brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša šećera
Nadjev:

  • domaći bestilj (kod mene) a vi možete džem po vašem izboru, uz dodatak oraha i sl.
+

  • šećer u prahu za valjanje

U posudi pomiješati brašno i vanilin šećer, pa dodati ulje, pivo i šećer, izmješati kuhačom, a zatim nastaviti mijesiti rukom.
Tijesto je mekano i masno, lijepo se radi i nimalo se ne lijepi.

Odmah tijesto podijeliti na 5 jednakih loptica.

Svaku lopticu dlanom malo rastanjiti, a zatim oklagijom razvaljati u krug cca 25 cm i isjeći na osam trouglova.

Staviti nadjev na svaki trougao i odmah zamotati kiflice.

Redati ih u papirom obložen pleh i odmah staviti da se peku u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 15 minuta. Dovoljno je samo da rubovi blago dobiju zlatnu boju, u principu trebaju ostati bijele.

Vruće kiflice uvaljati u šećer u prahu i ostaviti da se ohlade.

Ohlađene čuvati u dobro zatvorenim kutijama. Dobije se 40 kiflica.

Uživajte uz kafu ili čaj :)



Presjek:




Nema komentara:

Objavi komentar