subota, 5. travnja 2014.

JEČMENA ČORBA SA PROSOM

Nešto sam ovih dana zaredala sa nekim varivima, krenulo me. Prethodnih dana sam pravila sarmu u raštici, pa boraniju sa bulgurom i teletinom, pa podvarak, domaća pileća supa, e rekoh još danas ću ovu čorbicu pa kud puklo da puklo.

Sutra imam namjeru spremati neka peciva - nisam dugo :D I promjene radi. Moji kažu da je red i na neke pite. Razmislit ću :D

I evo je - izuzetno zdrava i ukusna čorba koju prosto obožavam! Dodate sve moguće začine koje volite i imate fantastičan i miris i okus.




Sastojci:


  • 400 gr teletine ili junetine bez kosti
  • 150 gr ječma
  • 100 gr prosa
  • 3 struka mladog luka
  • 3-4 režnja bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 100 gr graška
  • 2-3 kašike paradajz pirea
  • sitno sjeckan svježi peršun
  • sitno sjeckan svježi ružmarin
  • sitno sjeckan svježi celer
  • bio začin
  • svježe mljeveni šareni biber
  • malo muškatnog oraščića*
  • suhi vlasac*
  • malo curry začina*
  • malo chilly-a*
  • 2 kašike ulja
Sastojke označene sa '*' dozirajte prema vašem ukusu ili dodajte neke koje vam se više dopadaju!


Teleće ili juneće meso isjeći na sitne kockice.
Mladi luk i bijeli luk sitno isjeckati.
Mrkvu izrezati na kockice.

U šerpi zagrijati ulje pa propržiti meso da lijepo porumeni sa svih strana.
Dodati zatim crveni i bijeli luk, pa sve skupa prodinstati. Zatim redom dodavati mrkvu, grašak (može i zaleđeni), opran i ocijeđen ječam i proso, sos paradajz, pa doliti vode da pokrije sve to u visini 2 prsta i kuhati na srednje jakoj temperaturi da se skuhaju svi sastojci.

Kod mene se to krčkalo na laganoj vatri oko 45 minuta.

Zatim dodati isjeckane svježe začine: celer, peršun, ružmarin i suhe začine, bio  začin, biber i sve još skupa prokuhati oko 5-10 minuta.

Provjeriti slanost i dotjerajte okus prema vašoj želji.

Servirati toplo uz miješanu zelenu salatu, mladi luk i neki fin integralni hljeb :)

Prijatno!







Nema komentara:

Objavi komentar