utorak, 8. travnja 2014.

"GUMENI KOLAČ"

Ništa gumeno u ovom kolaču nema - da otklonimo sve sumnje :D

Fora je vjerovatno u korama koje se pripremaju na malo drugačiji način i bez jaja su, kad su pečene i kad ih dotaknete djeluju vam kao "gumene", vjerovatno stoga i ovaj naziv.

Inače, kore su divno mekane, elastične, sočne, nema potrebe za bilo kakvim natapanjem, kolač se fantastično reže i možete kore premazivati bilo kojom kremom koju volite. Pogodne su i za tortu.

Moja priprema je prema originalnom receptu, uključujući i kremu.

Relativno brz, jednostavan i izuzetno fin kolač. Mojim ukućanima se jako svidio.

Pa da krenemo :)




Sastojci za kore:


  • 500 ml mlijeka
  • 2 dcl šećera (mjerite u čaši)
  • 250 gr brašna
  • 3 kašike ulja
  • 4 kašike pekmeza (od jabuka ili šipka)
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 male kafene kašičice sode bikarbone
Fil:

  • 500 ml mlijeka
  • 150 gr šećera
  • 6 kašika brašna (možete staviti 3 kašike brašna i 3 kašike gustina)
  • 2 vanilin šećera
  • 200 gr putera
Varijanta 2 za fil:

Umjesto da kuhate brašno i gustin, možete jednostavno skuhati puding od vanile, pa u ohlađen umiksati izrađen omekšali puter, sjediniti i filovati kore.

Moja verzija je verzija 1!

Potrebno je još:
  • 50 grama bijele čokolade za dekoraciju

Za početak pripremite fil.

U posudi izmiješati šećer, brašno, gustin, vanilin šećer i dodati nekoliko kašika mlijeka da se fino izjednači i bude bez grudvica, a ostatak mlijeka staviti da zakuha.
U prokuhalo mlijeko sipati smjesu i miješati žicom da se skuha poput pudinga.



Skuhan fil prebaciti u staklenu  zdjelu, pokriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.

E sad pripremamo kore.

Sve sastojke za kore izmiksati najmanjom brzinom miksera da se fino sjedini i poveže. Dobit ćete smjesu gustine kao za palačinke, možda maaaalkice gušću.

Napominjem da se svaka kora peče posebno. Mjere su za pleh dimenzija 20 x 30 cm i u tom slučaju možete peći 4 kore. Moj pleh je bio malo veći, pa sam pekla 3 kore. I odmah da kažem da je najbolje pripremljenu smjesu podijeliti u 3 ili 4 čaše (ovisno koliko kora pečete) tako da imate istu količinu smjese za svaku koru. Tako ćete dobiti kore jednake debljine.


Isjecite i pek papir prema broju kora koje ćete peći i prema dimenzijama vašeg pleha.

Rerna treba biti zagrijana na 180 stepeni.

Pleh obložite papirom i istresite prvu količinu smjese, malo kašikom poravnajte i stavite peći oko 5-8 minuta. Meni je bilo potrebno 5 minuta da se ispeku.

Da provjerite jesu li pečene, prstom malo pritisnite koru i osjetit ćete da je pečena jer će biti kao gumena pod rukom.


Koru okrenite naopako, sklonite pek papir i vratite u prvobitni položaj pa je ostavite da se hladi.
Inače, vrlo lako se prenose i vade iz tepsije, elastične su i neće se kidati. Fino su razabrane i rupičaste. Nema potrebe za kvašenjem jer su sočne i izuzetno mekane.

Postupak ponovite sa ostatkom smjese za kore.

E sad se vraćamo dovršavanju fila.

Omekšali puter isjeći na kocke i staviti u zdjelu za miksanje, sasvim malo pobrašniti (bolje će se umutiti) i miksati da bude pjenast. U izmućen puter kašiku po kašiku dodavati ohlađen fil neprestano muteći dok se sve fino ne sjedini i ne dobijete finu kremu svilenkaste strukture.

Na tacnu staviti prvu koru, premazati je filom, pa druga kora - opet fil, treća kora i ostatak fila premazati odozgo po vrhu kolača. 

Bijelu čokoladu izrendajte i pospite po kolaču (možete rendati i crnu ili dekorisati po vašoj želji).


Složen kolač ostaviti u frižider oko sat vremena da se fino fil stegne, zatim sjecite na kocke i poslužite.

Uživajte i vi u ovom finom kolaču :)




I naravno zalogajčić :D






Nema komentara:

Objavi komentar