ponedjeljak, 14. travnja 2014.

BUKOVAČE NA MEDITERANSKI

Ako mene pitate, bukovače su mi bolje od bilo kojeg mesa!

Ovo je vrlo jednostavna i brza priprema bukovača na mediteranski, a možete ih poslužiti uz bilo koju vrstu ribe i mesa. Kod nas su danas bile kompletan ručak uz paradajz salatu.



Sastojci:


  • 450 gr svježih bukovača
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 4 režnja bijelog luka
  • morska so
  • svježi ružmarin
  • biber
  • malo origana

Gljive očistite, ako su velike presjecite ih na pola i u malo nauljen pleh poredajte tako da gornja strana klobuka bude okrenuta ka dole.

U sjeckalicu stavite maslinovo ulje, bijeli luk, svježi ružmarin, morsku so, origano i biber, pa sjeckajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Morska so ne mora biti skroz usitnjena i u ovom receptu ona daje neki posebam šmek ovom jelu.

Rernu zagrijte na 230 stepeni, sa uključenim samo gornjim grijačem.

Preko svake gljive pospite kašikom dio pripremljene smjese od bijelog luka, ružmarina, morske soli i bibera.





Stavite gljive da se peku oko 10-15 minuta, da fino porumene.




Vaše bukovače su gotove.

Servirajte na tanjir uz svježi paradajz i poslužite uz pečenu ribu, meso ili kao samostalan obrok.

Dobar tek :)




Nema komentara:

Objavi komentar