VRILICA (OPARUŠA)
Vrilica (oparuša). Kažu tradicionalno, starinsko jelo iz podneblja Srednje Bosne, odakle su moji korijeni. Međutim, u našoj kući se nikada nije pravila.
Izazov za mene, da probamo.
I našla se na stolu.😄 Ne bi mi mrsko.😁😁😁
Jako mi se svidjelo. Što bi rekli, legla k'o budali šamar! 😂
🍀Sastojci:
- cca 1 l vode
- 1 čajna kašičica soli
- 1 fildžan ulja
- 600 gr brašna
- 1 supena kašika soli
- 1 šaka brašna za posipanje površine i ruku
- 1 supena kašika ulja za pleh
- 1-2 supene kašike maslaca
- 1/2 praška za pecivo
🍀Preliv:
- 250-300 ml mlijeka
- 1 kafena kašičica soli
- 3 supene kašike pavlake
- 3 isjeckana režnja bijelog luka (opcionalno, po želji)
Stavite vodu i kafenu kašičicu soli na ringlu, kada provri dodate fildžan ulja i lagano sipate u duboku posudu u kojoj ste pomiješali supenu kašiku soli sa brašnom i praškom za pecivo. Miješajte onako vrelo i ključalo drvenom kašikom jako i žestokim tempom dok ne dobijete tijesto.
Na radnu površinu posuti šaku brašna i ruke posuti brašnom i brzo umijesiti tijesto da bude glatko, a da se nije ohladilo. Vrelo je pa možete koristiti i rukavice.
Nakon toga malo stanjiti tijesto i staviti ga u pouljenu tepsiju i razvući ga da prekrije dno tepsije, preko posuti komadićima masla ili putera, može i ulje (nema potrebe topiti ga pošto je tijesto vruće, samo će se istopiti odmah) i par puta okrenuti tijesto da se fino obloži masnoćom.
Na kraju ponovo rastanjiti tijesto i onda kašikom, njenom bočnom ivicom zasjeći po tijestu paralelne crte, da bude dekorativnije, a i ne morate. Ovaj put nisam ništa ukrašavala.😉🤭
Staviti da se peče otprilike 20 minuta na 220° dok ne porumeni.
U međuvremenu staviti 250 do 300 ml mlijeka i malo soli da provri, kada provri dodati nasjeckani bijeli luk i pavlaku, skloniti sa vatre, dobro promiješati i zaliti oparušu, vratiti je u rernu još pet minuta i to je to.
Poslužiti uz omiljeni sir ili uz šolju jogurta.👌🏻🍀💕
Primjedbe
Objavi komentar