KROKETI (OD PIRE KROMPIRA)
Vremena su kokuzna i treba iskoristiti svu hranu koju imamo. Nikada je nisam bacala, volim reciklažu.😀
Jučer mi je ostalo pire krumpira i danas su nastali ovi kroketi.
Fenomenalni su. Lijepo vazdušasti i ukusni. Mislim da ih svi vole i da ste ih već pravili, a ako niste pišem recept, pa probajte.🥰😍😉
🍀Sastojci:
- 450 gr pire krompira
- 1 jaje
- cca 150 gr brašna
- 1/4 kesice praška za pecivo
- so
- malo mljevenog bibera
- ulje za prženje
- 5-6 punih kašika prezle
Ako imate već gotov pire krompir super, a ako nemate napravite klasični pire uz dodatak maslaca, mlijeka, muškatnog oraščića i soli.
U hladan pire dodati jaje, brašno, prašak za pecivo i mijesite rukama. Dobit ćete ljepljivo tijesto, ali nemojte dodavati više brašna, jer će vam kroketi biti žilavi, tvrdi i slijepljeni.
Na malo brašna premjestiti tijesto i podijeliti na loptice.
Radnu površinu posuti prezlom. Loptice rastanjiti u valjak debljine palca. Uvaljati ga u prezlu i rezati na željenu dužinu, cca 10 cm.
Postupak ponoviti dok ne formirate sve krokete.
Zagrijati ulje i pržiti krokete da porumene sa svih strana. Redati ih na kuhinjski papir da se ocijedi eventualni višak masnoće.
Poslužiti tople.
Predivno su hrskavi, a unutra vazdušasti i baš ukusni.
Eto super priloga uz neko meso, recimo piletinu i tartar umak.
Uživajte u ostatku ovog nedjeljnog dana. 🍀😉🥰🫶🏻🫶🏻🫶🏻
Primjedbe
Objavi komentar