FRANCUSKA PITA SA JAGODAMA 🍓
Ide sezona 🍓, pa ako ih volite, evo finog recepta za
francusku pitu! 🍓🥰❣️
Zaista je super.🫶🏻👍🏻💓
💓
🍓Sastojci:
- 250 gr brašna,
- 125 gr maslaca,
- 80 gr šećera,
- 1 jaje,
- prstohvat soli,
- 1 kašika šećera,
- 400 g svježih jagoda,
- 80 g pekmeza od ribizla (može i od jagoda ili neki drugi crveni pekmez),
🍓Priprema:
Maslac omekšan na sobnoj temperaturi izrežite na kockice i dodajte u prosijano brašno i prstima izmiješajte. Dodajte ostale sastojke: so, šećer i jaje i miješajte rukama sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Od tijesta oblikujte loptu, umotajte u foliju i ostaviti na pola sata u frižider.
Na pobrašnjenom stolu razvaljajte tijesto tako da dobijete oblik kruga, malo većeg od okruglog kalupa za pite. Malo pouljite kalup i pospite brašnom i u njega stavite razvaljano tijesto. Neka tijesto prekrije rubove kalupa. Izbodite tijesto vilicom i pospite kašikom šećera. Pecite 15-ak min na 180°C.
Očistite i prepolovite jagode.
Napravite preljev tako što ćete izmiješati pekmez s pola čaše vode i kratko prokuhati.
Na ohlađeno tijesto poredajte jagode i preko njih stavite preljev.
Ovu ukusnu slasticu možete jednostavno i brzo napraviti i od nekog drugog sezonskog voća.
Brzo i fino! 👍🏻👌🏻
Primjedbe
Objavi komentar