PINCA (SIRNICA)
Pinca ili sirnica je nešto tradicionalno što obavezno ide uz uskršnje blagdane.
Pravite li pincu?🙂
Obožavam ovu divnu mekanu unutrašnjost i predivnu slatku, hrskavu koricu.🍀💓
Ako niste pravili, probajte, zaista je divna i narednih dana.❤️
🍀 Sastojci:
- 500 gr glatkog brašna
- 40 gr svježeg kvasca
- 100 ml mlakog mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g meda
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 mahuna vanilije (koju stavite u mlijeko dok ga grijete)
- naribana korica 1 limuna
- 2 narandžina soka
- 1 šaka grožđica
- 0,5 dcl ruma (možete i malo više ako volite aromatičnije ali ne pretjerujte)
- 125 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
*1 žumanjak + 2 kašike vode za premaz, šećer za posipanje
U vruće mlijeko koje ste zagrijavali sa mahunom vanilije, umiješajte kvasac i 2 kašike brašna (uzete iz ukupne količine brašna) i pola doze vanilinog šećera. Dobro promiješajte da se sve sjedini i imajte na umu da će smjesa brzo bujati pa radite u većoj šoljici ili posudici.
Zatim u veliku posudu stavite brašno i sve sastojke redom, a kvasac koji ste prethodno pripremili na samom kraju.
Sve prvo promiješajte kuhačom, a zatim zamijesite glatko tijesto rukama. Nek vam ne bude teško nešto duže mijesiti kako bi tijesto bilo što mekše i podatnije.
Tijesto je gotovo kad se počne odvajati od stjenki posude.
Tijesto oblikujte u loptu, a zatim pustite na toplom mjestu da se volumen udvostruči ( 60 minuta).
Premijesite i pustite da se tijesto ponovno udvostruči (60 minuta).
Prepoloviti tijesto na pola (za dvije srednje velike pince) pa pustiti da se “dižu” još 20 minuta.
Tako oblikovane loptice (pince) premažite žumanjkom (na 1 žumanjak idu 2 kašike mlake vode) i pospite šećerom.
Pecite ih oko 25 minuta na 160°C (pripazite već iza 20-te minute jer je možda vaša pećnica drugačija, pince su gotove ako nož zaboden u sredinu izlazi čist).
Pustite da se pinca malo opusti na sobnoj temperaturi i zatim je spremna za posluživanje.
-----------
Primjedbe
Objavi komentar