KREMASTE GRIZ KOCKE
Ne daj sebe nikad i nikome u potpunosti jer jednog dana možeš da ostaneš bez te osobe i bez sebe.
Ostavi malo sebe sebi, da možeš da preživiš...
E pa ove kocke bih najradije zadržala samo za sebe.😂😂😂
Izgledom podsjećaju na ledene kocke, ali su mnogo ukusnije.
Preporučujem da probate ove kremaste griz kocke, obavezno! 🥰🥰🥰👍🏻
🍀Sastojci za biskvit:
- 5 #jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike kakao praha
- pola praška za pecivo
🍀Preliv biskvita:
- 150 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
🍀Krema:
- 750 ml mlijeka
- 1 kesica pudinga Bourbon vanilla
- 80 gr pšeničnog griza
- 120 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 gr maslaca
🍀Ganaš:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 gr čokolade
Prvo pripremite kremu:
U posudi izmiješati dio mlijeka od 750 ml sa pudingom i grizom bez grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom staviti da prokuha. Sipati smjesu sa grizom i kuhati da se zgusne. Pokriti streč folijom i ostaviti da se ohladi.
Biskvit - odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati uz postepeno dodavanje šećera da budu čvrsti. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodavati jedan po jedan žumanjak, pa kad se sjedini, dodati mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, pa samo kratko miksati da se poveže.
Pleh dimenzija cca 30 x 20 obložiti papirom i izliti smjesu. Peći na 180° oko 20 min. Prohladiti, odvojiti papir od kore i biskvit vratiti u pleh.
Prokuhati mlijeko sa vanilin šećerom za preliv i zaliti mlak biskvit.
U hladnu kremu dodati izrezan maslac sobne temperature i sve mikserom sjediniti u glatku kremu. Premazati preko biskvita.
Zagrijati slatko vrhnje do ključanja, skloniti i u njega dodati čokoladu izlomljenu na kocke. Neka stabe 1 min, a zatim sve izmješati da se čokolada istopi. Preliti preko kolača i ostaviti u frižider da se stisne.
Nakon par sati, rezati na kocke i po želji dekorirati sjeckanom bijelom čokoladom, a i ne morate. Zaista su odlične!!! 👍🏻🍀❣️ Kremaste i preukusne.
Primjedbe
Objavi komentar