KREMASTE GRIZ KOCKE

 Ne daj sebe nikad i nikome u potpunosti jer jednog dana možeš da ostaneš bez te osobe i bez sebe.

Ostavi malo sebe sebi, da možeš da preživiš...


E pa ove kocke bih najradije zadržala samo za sebe.😂😂😂

Izgledom podsjećaju na ledene kocke, ali su mnogo ukusnije. 

Preporučujem da probate ove kremaste griz kocke, obavezno! 🥰🥰🥰👍🏻




🍀Sastojci za biskvit:

- 5 #jaja 

- 5 kašika šećera

- 5 kašika brašna

- 2 kašike kakao praha

- pola praška za pecivo


🍀Preliv biskvita:

- 150 ml mlijeka

- 1 vanilin šećer


🍀Krema:

- 750 ml mlijeka

- 1 kesica pudinga Bourbon vanilla

- 80 gr pšeničnog griza

- 120 gr šećera 

- 1 vanilin šećer

- 150 gr maslaca 


🍀Ganaš:

- 200 ml slatkog vrhnja

- 150 gr čokolade


Prvo pripremite kremu:

U posudi izmiješati dio mlijeka od 750 ml sa pudingom i grizom bez grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom staviti da prokuha. Sipati smjesu sa grizom i kuhati da se zgusne. Pokriti streč folijom i ostaviti da se ohladi. 

Biskvit - odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati uz postepeno dodavanje šećera da budu čvrsti. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodavati jedan po jedan žumanjak, pa kad se sjedini, dodati mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, pa samo kratko miksati da se poveže.

Pleh dimenzija cca 30 x 20 obložiti papirom i izliti smjesu. Peći na 180° oko 20 min. Prohladiti, odvojiti papir od kore i biskvit vratiti u pleh.

Prokuhati mlijeko sa vanilin šećerom za preliv i zaliti mlak biskvit.

U hladnu kremu dodati izrezan maslac sobne temperature i sve mikserom sjediniti u glatku kremu. Premazati preko biskvita.

Zagrijati slatko vrhnje do ključanja, skloniti i u njega dodati čokoladu izlomljenu na kocke. Neka stabe 1 min, a zatim sve izmješati da se čokolada istopi. Preliti preko kolača i ostaviti u frižider da se stisne.

Nakon par sati, rezati na kocke i po želji dekorirati sjeckanom bijelom čokoladom, a i ne morate. Zaista su odlične!!! 👍🏻🍀❣️ Kremaste i preukusne.





Primjedbe

Popularni postovi