VRILICA (OPARUŠA)

 Vrilica (oparuša). Kažu tradicionalno, starinsko jelo iz podneblja Srednje Bosne, odakle su moji korijeni. Međutim, u našoj kući se nikada nije pravila.

Izazov za mene, da probamo.

I našla se na stolu.😄 Ne bi mi mrsko.😁😁😁

Jako mi se svidjelo. Što bi rekli, legla k'o budali šamar! 😂




🍀Sastojci:

- cca 1 l vode

- 1 čajna kašičica soli

- 1 fildžan ulja

- 600 gr brašna

- 1 supena kašika soli

- 1 šaka brašna za posipanje površine i ruku

- 1 supena kašika ulja za pleh

- 1-2 supene kašike maslaca

- 1/2 praška za pecivo


🍀Preliv:

- 250-300 ml mlijeka

- 1 kafena kašičica soli

- 3 supene kašike pavlake

- 3 isjeckana režnja bijelog luka (opcionalno, po želji)


Stavite vodu i kafenu kašičicu soli na ringlu, kada provri dodate fildžan ulja i lagano sipate u duboku posudu u kojoj ste pomiješali supenu kašiku soli sa brašnom i praškom za pecivo. Miješajte onako vrelo i ključalo drvenom kašikom jako i žestokim tempom dok ne dobijete tijesto.

Na radnu površinu posuti šaku brašna i ruke posuti brašnom i brzo umijesiti tijesto da bude glatko, a da se nije ohladilo. Vrelo je pa možete koristiti i rukavice.

Nakon toga malo stanjiti tijesto i staviti ga u pouljenu tepsiju i razvući ga da prekrije dno tepsije, preko posuti komadićima masla ili putera, može i ulje (nema potrebe topiti ga pošto je tijesto vruće, samo će se istopiti odmah) i par puta okrenuti tijesto da se fino obloži masnoćom.

Na kraju ponovo rastanjiti tijesto i onda kašikom, njenom bočnom ivicom zasjeći po tijestu paralelne crte, da bude dekorativnije, a i ne morate. Ovaj put nisam ništa ukrašavala.😉🤭

Staviti da se peče otprilike 20 minuta na 220° dok ne porumeni. 

U međuvremenu staviti 250 do 300 ml mlijeka i malo soli da provri, kada provri dodati nasjeckani bijeli luk i pavlaku, skloniti sa vatre, dobro promiješati i zaliti oparušu, vratiti je u rernu još pet minuta i to je to.

Poslužiti uz omiljeni sir ili uz šolju jogurta.👌🏻🍀💕





Primjedbe

Popularni postovi