🍋 DOMAĆI SIRUP OD LIMUNA🍋

 Ovih dana limun mi je opsesija!😄

Sirup od limuna se pravi bez termičke obrade, jer bi kuhanjem izgubio sve vrijedne vitamine. Čuvajte ga u frižideru ili jednostavno zaledite u plastičnoj boci.




Ukoliko nemate limun iz organskog uzgoja, uradite kao i ja: limun dobro operite, odstranite eventualne fleke na kori, pa potopite u rastvor sode bikarbone i vode. Neka odstoji tako 5 do 6 sati. Poslije ih samo dobro operite, posušite i odrežite im krajeve. 


🍋Potrebno je:

- 1 kg limuna 

- 1,5 do 2 kg šećera (ovisno koliko jak sirup želite)

- 2 kesice limuntosa (limunske kiseline)

- 3 kesice vanilin šećera

- 3 l vode 


Limun zajedno sa korom usitnite u sjecku, blenderu ili sameljite u mašini za meso.

Prebacite u veću posudu, pospite limuntosom, vanilin šećerom i dodajte šećer. 

Prelijte vodom, dobro izmješajte, poklopite i ostavite da odstoji 24 h.

Za to vrijeme povremeno promiješajte da bi se šećer fino istopio.

Nakon 24 h, procijedite sve kroz sitnu cjediljku ili gazu i sipajte u flaše. Dobro ih zatvorite i držite u frižideru ili zamrznite u plastičnim bocama.

Ako volite da imate malo pulpe, cijedite kroz normalno cjedilo.

Pripremate kao svaki sirup, sipati u čašu i dolijte vodu, ovisno koliko slatko volite.

Rashladite kockicama leda i uživajte u osvježavajućem okusu.


Enjoy! 👍🏻🍹🌞🍋

-------------




Primjedbe

Popularni postovi