🍋 DOMAĆI SIRUP OD LIMUNA🍋
Ovih dana limun mi je opsesija!😄
Sirup od limuna se pravi bez termičke obrade, jer bi kuhanjem izgubio sve vrijedne vitamine. Čuvajte ga u frižideru ili jednostavno zaledite u plastičnoj boci.
Ukoliko nemate limun iz organskog uzgoja, uradite kao i ja: limun dobro operite, odstranite eventualne fleke na kori, pa potopite u rastvor sode bikarbone i vode. Neka odstoji tako 5 do 6 sati. Poslije ih samo dobro operite, posušite i odrežite im krajeve.
🍋Potrebno je:
- 1 kg limuna
- 1,5 do 2 kg šećera (ovisno koliko jak sirup želite)
- 2 kesice limuntosa (limunske kiseline)
- 3 kesice vanilin šećera
- 3 l vode
Limun zajedno sa korom usitnite u sjecku, blenderu ili sameljite u mašini za meso.
Prebacite u veću posudu, pospite limuntosom, vanilin šećerom i dodajte šećer.
Prelijte vodom, dobro izmješajte, poklopite i ostavite da odstoji 24 h.
Za to vrijeme povremeno promiješajte da bi se šećer fino istopio.
Nakon 24 h, procijedite sve kroz sitnu cjediljku ili gazu i sipajte u flaše. Dobro ih zatvorite i držite u frižideru ili zamrznite u plastičnim bocama.
Ako volite da imate malo pulpe, cijedite kroz normalno cjedilo.
Pripremate kao svaki sirup, sipati u čašu i dolijte vodu, ovisno koliko slatko volite.
Rashladite kockicama leda i uživajte u osvježavajućem okusu.
Enjoy! 👍🏻🍹🌞🍋
-------------
Primjedbe
Objavi komentar