KARPATI SA BANANAMA 🍌

 Savršeni Karpati, moj odabir za ovaj Uskrs....kremasto, ukusno, ma kao sladoled. Uz dodatak banana, zagarantiran užitak svim čulima.

Mjera je za dublji veliki pleh od rerne.






📍Sastojci za kore:


- 200 ml vode

- 125 gr maslaca 

- prstohvat soli

- 135 gr brašna

- 5 jaja


📍Krema:


- 1 l mlijeka

- 3 kesice pudinga od vanilije

- 180 gr šećera

- 250 gr maslaca

- 500 ml slatkog vrhnja 

- 3 banane izrezane na kolutiće i poprskane limunovim sokom da ne potamne 


U 200 ml vode dodati prstohvat soli, maslac i na laganoj vatri miješati da se maslac otopi i da voda proključa.

Isključiti ringlu i dodati brašno, pa energično izmiješati da se formira lopta tijesta. Ostaviti da se malo prohladi pa prebaciti u posudu za miksanje. Dodavati 1 po 1 jaje neprestano miksajući, da se dobije malo rjeđe tijesto nego za princess krofne.

Pleh obložiti papirom i istresti pola smjese, razmazati kašikom (bit će malo tanji sloj), pa staviti peći na 200 stepeni oko 15 minuta. Kora će se napuhati ali i splasnuti kad izvadite iz rerne. Odložiti na rešetku i ostaviti da se hladi. Na isti način ispeći još jednu koru i ostaviti na hlađenje. Odvojiti od papira (lagano skliznu bez problema).

Pudinge od vanilije skuhati u litri mlijeka sa šećerom na uobičajen način. Pokriti streč folijom i skroz ohladiti.

Maslac pjenasto izmiksati pa u njega dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i neprestano miksati da se dobije glatka krema.

U pleh staviti jednu koru i istresti preko cijelu smjesu od pudinga. Poravnati i preko pudinga poredati kolutiće banane. Možete koristiti i bilo koje drugo svježe voće.

Ostaviti u frižider.

Izmiksati slatko vrhnje, pa premazati preko banana, poravnati i poklopiti drugom korom. Lagano pritisnuti da se kora slijepi sa vrhnjem. 

Ostaviti u frižider najbolje preko noći da se sve fino stisne. Sutradan rezati i poslužiti. Po želji posuti šećerom u prahu prije posluženja.

Zaista za svaku preporuku!!! Ako niste probali do sada, probajte. 👍🏻🍀❣️❣️❣️






Primjedbe

Popularni postovi