KARPATI SA BANANAMA 🍌
Savršeni Karpati, moj odabir za ovaj Uskrs....kremasto, ukusno, ma kao sladoled. Uz dodatak banana, zagarantiran užitak svim čulima.
Mjera je za dublji veliki pleh od rerne.
📍Sastojci za kore:
- 200 ml vode
- 125 gr maslaca
- prstohvat soli
- 135 gr brašna
- 5 jaja
📍Krema:
- 1 l mlijeka
- 3 kesice pudinga od vanilije
- 180 gr šećera
- 250 gr maslaca
- 500 ml slatkog vrhnja
- 3 banane izrezane na kolutiće i poprskane limunovim sokom da ne potamne
U 200 ml vode dodati prstohvat soli, maslac i na laganoj vatri miješati da se maslac otopi i da voda proključa.
Isključiti ringlu i dodati brašno, pa energično izmiješati da se formira lopta tijesta. Ostaviti da se malo prohladi pa prebaciti u posudu za miksanje. Dodavati 1 po 1 jaje neprestano miksajući, da se dobije malo rjeđe tijesto nego za princess krofne.
Pleh obložiti papirom i istresti pola smjese, razmazati kašikom (bit će malo tanji sloj), pa staviti peći na 200 stepeni oko 15 minuta. Kora će se napuhati ali i splasnuti kad izvadite iz rerne. Odložiti na rešetku i ostaviti da se hladi. Na isti način ispeći još jednu koru i ostaviti na hlađenje. Odvojiti od papira (lagano skliznu bez problema).
Pudinge od vanilije skuhati u litri mlijeka sa šećerom na uobičajen način. Pokriti streč folijom i skroz ohladiti.
Maslac pjenasto izmiksati pa u njega dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i neprestano miksati da se dobije glatka krema.
U pleh staviti jednu koru i istresti preko cijelu smjesu od pudinga. Poravnati i preko pudinga poredati kolutiće banane. Možete koristiti i bilo koje drugo svježe voće.
Ostaviti u frižider.
Izmiksati slatko vrhnje, pa premazati preko banana, poravnati i poklopiti drugom korom. Lagano pritisnuti da se kora slijepi sa vrhnjem.
Ostaviti u frižider najbolje preko noći da se sve fino stisne. Sutradan rezati i poslužiti. Po želji posuti šećerom u prahu prije posluženja.
Zaista za svaku preporuku!!! Ako niste probali do sada, probajte. 👍🏻🍀❣️❣️❣️
Primjedbe
Objavi komentar