KARPATI SA BANANAMA đ
SavrĆĄeni Karpati, moj odabir za ovaj Uskrs....kremasto, ukusno, ma kao sladoled. Uz dodatak banana, zagarantiran uĆŸitak svim Äulima.
Mjera je za dublji veliki pleh od rerne.
đSastojci za kore:
- 200 ml vode
- 125 gr maslaca
- prstohvat soli
- 135 gr braĆĄna
- 5 jaja
đKrema:
- 1 l mlijeka
- 3 kesice pudinga od vanilije
- 180 gr ĆĄeÄera
- 250 gr maslaca
- 500 ml slatkog vrhnja
- 3 banane izrezane na kolutiÄe i poprskane limunovim sokom da ne potamne
U 200 ml vode dodati prstohvat soli, maslac i na laganoj vatri mijeĆĄati da se maslac otopi i da voda prokljuÄa.
IskljuÄiti ringlu i dodati braĆĄno, pa energiÄno izmijeĆĄati da se formira lopta tijesta. Ostaviti da se malo prohladi pa prebaciti u posudu za miksanje. Dodavati 1 po 1 jaje neprestano miksajuÄi, da se dobije malo rjeÄe tijesto nego za princess krofne.
Pleh obloĆŸiti papirom i istresti pola smjese, razmazati kaĆĄikom (bit Äe malo tanji sloj), pa staviti peÄi na 200 stepeni oko 15 minuta. Kora Äe se napuhati ali i splasnuti kad izvadite iz rerne. OdloĆŸiti na reĆĄetku i ostaviti da se hladi. Na isti naÄin ispeÄi joĆĄ jednu koru i ostaviti na hlaÄenje. Odvojiti od papira (lagano skliznu bez problema).
Pudinge od vanilije skuhati u litri mlijeka sa ĆĄeÄerom na uobiÄajen naÄin. Pokriti streÄ folijom i skroz ohladiti.
Maslac pjenasto izmiksati pa u njega dodavati kaĆĄiku po kaĆĄiku hladnog pudinga i neprestano miksati da se dobije glatka krema.
U pleh staviti jednu koru i istresti preko cijelu smjesu od pudinga. Poravnati i preko pudinga poredati kolutiÄe banane. MoĆŸete koristiti i bilo koje drugo svjeĆŸe voÄe.
Ostaviti u friĆŸider.
Izmiksati slatko vrhnje, pa premazati preko banana, poravnati i poklopiti drugom korom. Lagano pritisnuti da se kora slijepi sa vrhnjem.
Ostaviti u friĆŸider najbolje preko noÄi da se sve fino stisne. Sutradan rezati i posluĆŸiti. Po ĆŸelji posuti ĆĄeÄerom u prahu prije posluĆŸenja.
Zaista za svaku preporuku!!! Ako niste probali do sada, probajte. đđ»đâŁïžâŁïžâŁïž
Primjedbe
Objavi komentar