PREBRANAC
Život je kao balon sa korpom: ako želiš letjeti više, moraš se oslobađati tereta!😉
Ja to shvatih doslovno, pa se rješavam zaliha graha za ovu zimu.😂😂😂
Grah prebranac - dokaz da jelo može biti savršeno i bez mesa koje trpamo u sve. 😉😅
Dok još traje zima, ne zaboravite na ovo retro jelo. Nepravedno zapostavljeno.👌🏻👍🏻
☑️ Sastojci:
- 500 gr bijelog graha (tetovac)
- 3-4 glavice crvenog luka
- 4-5 režnjeva bijelog luka
- 1 dcl ulja
- suhi začin
- mljeveni biber
- 2-3 lista lovora
- 2-3 cherry paradajza
- 2 kašike paradajz sosa
- nekoliko baby mrkvica
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašika suhe tucane paprike
- malo peršina, bosiljka
- na svoju ruku sam dodala i malo graška 😉
Kuhala sam ga u slow cookeru i savršen je.
Grah sam oprala, otkuhala 15 minuta, vodu prosula, ocijeđen grah stavila u krčka. Pripremila sam luk i ostalo kao u klasičnom receptu ispod, istresla preko graha, izmješala i dolila 1,5 litar vode.
Na high opciji kuhala 4 sata, zatim na low 6 sati (preko noći sam ostavila da se kuha). Vidite na slici kako je ispao. Ako želite zgusnuti malo, samo dio graha izgnječiti viljuškom i vratiti u grah, pa još poklopljeno kuhati 20 minuta.
A sad standardna verzija:
Grah oprati, nasuti vodu pa pustiti da kuha oko 15 min. Vodu prosuti i grah dobro oprati.
Nasuti vodu i staviti da se kuha dok ne omekša. Treba biti samo potopljen vodom. Ne smije se raskuhati.
Na ulju prodinstajte crveni luk izrezan na rebarca i bijeli luk. Kada omekša, dodati sos paradajz, alevu, tucanu papriku, oguljeni cherry paradajz, izrezan i sve skupa kratko prodinstajte.
U pekač staviti malo ulja, istresti grah sa vodom u kojoj se kuhao, preliti dinstanim lukom, dodati začine, sve izmiješati, staviti lovor, malo pouljiti i u rernu na 180° da se krčka oko sat, do sat i po vremena. Mi ne volimo previše gust pa sam ga ostavila ovako i odličan je.
Prijatno! 👌🏻👍🏻💗
Primjedbe
Objavi komentar