NAJBOLJE BUHTLE (2)
Već danima nam se jedu buhtle i konačno danas uživamo u ovom savršenstvu. 👌🏻😁👍🏻
Volim isprobavati nove recepte, pa sam ovaj put napravila po receptu @sasinakuhinja i zaista su perfektne! 😍😍😍
Vazdušaste i sve mekanije kako se hlade, prosto su neodoljive. Prenosim recept u cijelosti u nadi da će se naći i na vašem stolu.💕
🔶 Potrebno je:
🔸700 gr brašna
🔸10 gr soli
🔸1 vanilin šećer
🔸ribana korica limuna (po želji)
🔶Za kvasac:
🔸100 gr brašna
🔸80 gr šećera
🔸2 kesice suhog kvasca
🔸3,5 dcl mlakog mlijeka
🔸2 jaja
🔸200 gr otopljenog maslaca
+
🔸nadjev po želji (kod mene čokoladni namaz i džem od šipurka)
🔸malo mlijeka za premazivanje
🔸 šećer u prahu za posipanje
U posudi izmiješati brašno, so, vanilin šećer i koricu limuna.
U drugu veću posudu staviti brašno, šećer, kvasac i mlijeko. Žicom izmiješati i ostaviti 10 min.da kvasac fermentira. Zatim dodati maslac i jaja pa sve sjediniti. U tu smjesu dodati polovinu brašna, izmiješati pa ostatak brašna i mijesiti rukom. Tijesto će biti mekano, ali neljepljivo. Pokriti i ostaviti 45 min.da naraste.
Na malo brašna premjesiti tijesto, pa podijeliti na 18 loptica. Svaku lopticu rastanjiti rukama u disk, staviti nadjev, skupiti krajeve, dobro zalijepiti i spoj staviti dole. Pleh 35x25 cm pouljiti, posuti brašnom (višak otresti) i redati buhtle. Premazati ih sa malo mlijeka i neka nadolaze 30 min.
Buhtle staviti u hladnu rernu, uključiti na 150° sa ventilatorom (165° bez) i peći 35 min.
Ohladiti ih pa posuti šećerom u prahu.
Mi smo jeli tople, nismo mogli čekati.😀
Probajte, oduševiti će i vas! 💗
Primjedbe
Objavi komentar