LISNATE BAZLAME

 Još jedno savršenstvo turske kuhinje! 👌🏻👍🏻😍😍😍

Lisnate bazlame su idealne za doručak ili večeru. Poslužite uz njih sve što želite. Mekane, mogu se motati kao tortilje, listaju se predivno i mirišu, mirišu, mirišu....😃





🔶 Potrebno je:

🔸400 ml mlake vode

🔸200 ml mlakog mlijeka

🔸2 čajne kašike soli

🔸2 čajne kašike šećera

🔸90 ml maslinovog ulja

🔸10 gr suhog kvasca

🔸840 gr brašna (cca)

+

🔸200 gr mekanog maslaca


U veću posudu staviti mlaku vodu, mlijeko, šećer, kvasac, ulje i so pa žicom izmiješati. Dodati polovinu brašna, mijesiti kuhačom, a poslije dodavati ostalo brašno i mijesiti rukom. Trebate dobiti mekanije, neljepljivo, elastično tijesto. Pokriti i na ostaviti na toplom 45 min.

Na malo pobrašnjenoj podlozi kratko premjesiti, formirati valjak i podijeliti na 18 loptica. Na svaku lopticu rasporediti maslac. Lopticu sa maslacem rastanjiti u manji disk, preko drugu rastanjenu lopticu i odozgo pokriti trećim diskom, ali da maslac bude s donje strane. Formirati 6 takvih dijelova. Svaki dio rastanjiti rukama u prečnik cca 20 cm, pa ga skupiti u sredinu i na kraju formirati veću kuglu. Dobit ćete 6 komada za 6 bazlama. 

Pokriti ih i ostaviti da odmore 15 min.

Svaku kuglu rukama razvući u krug cca 28 cm i peći na zagrijanoj suhoj tavi, na srednjoj temperaturi, da lijepo porumeni sa obje strane. Pazite da vam vatra ne bude jaka. Okrenite ih po 2-3 puta sa svake strane.

Mi smo ih jeli uz sandžačke paprike u pavlaci. Fantastično!!!!

Probajte pa javite utiske.

Lijep pozdrav svima! 🙋🏻‍♀️👍🏻👌🏻

----------------







Primjedbe

Popularni postovi