PARFE TORTA (VIŠNJA)

Crveno, crveno....volim te crveno! ❣️
Još kad se kombinuje okus višnje sa čokoladom, e to je bingo! 👌🏻👌🏻👍🏻
Torta za sve prilike. Atraktivna, ukusna, kremasta, neodoljiva....👌🏻😁💝





🔶 Biskvit (za kalup 26 cm):
🔸4 jaja
🔸6 kašika šećera
🔸4 kašike brašna
🔸3 kašike kakao praha
🔸2 kašike vruće vode
🔸pola praška za pecivo
+
🔸za natopiti koru 100 ml soka od višnje (iz tetrapaka)

🔶Ganache:
🔸500 ml vrhnja za kuhanje
🔸300 gr čokolade

🔶Krema:
🔸500 ml soka od višnje
🔸2 pudinga od vanilije
🔸4 kašike šećera
🔸500 ml slatkog vrhnja
🔸1 želatina fix

🔶Preliv:
🔸250 ml soka od višnje
🔸1 crveni preliv za torte
🔸3 kašike šećera

Izmiksati bjelanjke sa prstohvat soli. U žumanjke dodati šećer, dobro izmiksati, pa dodavati vruću vodu i prosijati brašno pomiješano sa praškom i kakaom. Kratko mikserom sjediniti i postepeno dodavati izmiksane bjelanjke iz 3 puta, ali ih žicom umiješati u smjesu. Kalup obložiti papirom, istresti smjesu i peći na 180° oko 20 min. Malo prohladiti biskvit, prebaciti na pladanj, staviti cake ring i preliti ga sa sokom.

Zagrijati vrhnje do ključanja, skloniti sa ringle, ubaciti čokoladu izlomljenu na kocke i žicom energično miješati da se sjedini. Preliti preko biskvita i u frižider na hlađenje.

Od 500 ml soka odvojiti 8 kašika i izmiješati sa pudingom. Ostatak zakuhati sa šećerom i skuhati puding. Pokriti streč folijom i potpuno ohladiti. Na pola hlađenja ubacim u zamrzivač da ubrzam proces.

Izmiksati slatko vrhnje i u 3-4 navrata dodavati hladan puding. Na kraju dodati želatinu fix i sve umiskati.

Premazati preko ganaša i ostaviti u frižider da se stegne.

U šerpu staviti sok, dodati prah za preliv i šećer i sve dobro izmiješati bez grudica. Staviti da se kuha i kad proključa skloniti i ostaviti nekoliko minuta. Zatim preliti tortu i sve vratiti u frižider da se još stisne. 

Nakon pola sata možete rezati.


Uživajte u odličnoj torti! ❣️
 





Primjedbe

Popularni postovi