LISNATI KVASNI BUREK
Znači, Bože! 😂 Suvišno je pisati o tome koliko je ovo ukusno i dobro. Nešto između peciva i pite. Mirisno, mekano, lisnato, hrskavo, ukusno... I ako niste vješti u razvijanju jufki, ovo možete napraviti. Divota! 😍
☑️ Sastojci za tijesto:
- 650 gr brašna
- 1,5 čajna kašika soli
- 1 čajna kašika šećera
- 1 kesica suhog kvasca
- 200 ml toplog mlijeka
- cca 250 ml tople vode
- 50 ml ulja
+
- 150 gr mekanog maslaca
- 50 ml maslinovog ulja
☑️ Nadjev:
- 500 gr mljevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 5-6 krompira
- so
- mljeveni biber
+
- 1 jaje za premazivanje i susam za posipanje
U zdjelu prosijati brašno, pa dodati kvasac i sve ostale sastojke, pa umijesiti glatko tijesto kao za pitu. Odmah podijeliti na 8 dijelova i oblikovati loptice.
U zdjeli izmiješati maslac i maslinovo ulje, viljuškom sjediniti. Sve loptice uvaljati u mješavinu maslaca i ulja pa redati u pleh i ostaviti 30 min.
U međuvremenu, meso sjediniti sa izrendanim krompirom i lukom, posoliti i pobiberiti. Smjesu podijeliti na 8 dijelova.
Kad su jufke odstajale, prvu dlanovima malo rastanjiti, pa na nju staviti drugu jufku. Trebate dobiti 4 komada dvoslojnih diskova.
Uzeti disk i lagano rukama rastanjivati od sredine ka krajevima. Ne treba oklagija, brašno, jufke su masne i same se razvlače. Kada ste rastanjili u prečnik cca 60-70 cm, rasjeći na dva dijela. Sredinom uz rez stavljati nadjev (2 komada smjese za 2 dijela). Rolati tako da krenete od sebe, ukoso, da dobijete dvije napunjene jufke. Nadjev se super rasporedi i budu baš bogato filovane.
Motati po želji, može i zvrk, malo pritisnuti odozgo i redati u maslacem premazan pleh jednu do druge. Na kraju ih premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Neka odstoje još 30 min.
Peći na 200° 15 min, zatim smanjiti na 180° i peći još 25-30 min, zavisno od rerne.
Pečeno pokriti krpom da malo stane i poslužiti toplo uz šolju jogurta ili salatu. Zasitno i predobro.😍👍🏻👌🏻
Preporuka da probate!!!🌺💗🌺
Primjedbe
Objavi komentar