ROLL PECIVA
Uvijek mi je problem predstaviti neki recept u uvodu, jer će ispasti da hvalim sve što objavim, ali zaista objavljujem ono što je isprobano više puta i što uvijek uspije ako se prate svi koraci pripreme.
Ova roll peciva su savršena - hrskava korica i premekana unutrašnjost. Savršeno se uklapaju uz jogurt, bijelu kafu, razne vrste namaza i narezaka, a mogu se jesti i sama. Ne možete im odoliti. Slike će vam reći više nego ja.
Neću vas nagovarati, ali probajte, probajte, probajteeeeeeeeeeee!!!
Tijesto:
Premaz tijesta:
Pomiješati vodu i mlijeko, pa zagrijati do mlakog na ringli. Prebaciti u zdjelu za tijesto, dodati izmrvljen svježi kvasac i šećer, promiješati i ostaviti da fermentira.
Manju količinu brašna pomiješati sa soli.
U nadošli kvasac dodati brašno sa soli, početi mijesiti i dodavati ostatak brašna. Nekom će trebati 700, nekom 750 gr sveukupno, sve zavisi od vrste brašna. Bitno je da vam tijesto bude elastično, glatko, podatno za mijesiti, ni pretvrdo ni premekano, kao tijesto za pitu.
Prebaciti tijesto na pobrašnjen so, pa ga podijeliti na dva dijela, oblikovati dvije loptice, pokriti krpom i ostaviti da odmori 20-tak minuta.
Na sto staviti čist stolnjak, pobrašniti sredinu, staviti jednu lopticu tijesta i razvlačiti oklagijom kao za pitu što tanje možete. Zatim pokapati otopljenim puterom.
Sa duže strane stolnjaka zarolati jufku sa jedne strane do sredine. Zatim to isto uraditi sa druge strane. Nožem prerezati između dobijenih roladica.
Isjeći svaku roladicu na komade dužine 6-7 cm.
Redati u papirom obložen pleh sa razmakom između. Isti postupak ponoviti sa preostalim dijelom tijesta. Od ove mjere dobit ćete dva velika pleha peciva.
Formirana peciva pokriti čistom krpom i ostaviti da odstoje 1 sat.
Rernu zagrijati na 230°.
Prije pečenja svako pecivo premazati hladnim mlijekom i posuti solju.
Peći ih zagrijanoj rerni 10-15 minuta da lijepo porumene. Pazite da vam ne izgore, brzo će biti gotova.
Ispečena peciva premazati otopljenim puterom i pokriti da malo odstoje.
Ne brinite neće biti masna :)
Poslužiti topla ili hladna uz sve što vam srce poželi. U mojoj kući odu još topla :D
Uživajte!!!
I na donjoj slici se prosto vidi koliko su lijepa :)
Ova roll peciva su savršena - hrskava korica i premekana unutrašnjost. Savršeno se uklapaju uz jogurt, bijelu kafu, razne vrste namaza i narezaka, a mogu se jesti i sama. Ne možete im odoliti. Slike će vam reći više nego ja.
Neću vas nagovarati, ali probajte, probajte, probajteeeeeeeeeeee!!!
Tijesto:
- 700-750 gr brašna
- 250 ml vode
- 250 ml mlijeka
- 1 kašičica šećera
- 40 gr svježeg kvasca
- 2 čajne kašičice soli
Premaz tijesta:
- cca 150 gr otopljenog putera
- so
- malo mlijeka
Pomiješati vodu i mlijeko, pa zagrijati do mlakog na ringli. Prebaciti u zdjelu za tijesto, dodati izmrvljen svježi kvasac i šećer, promiješati i ostaviti da fermentira.
Manju količinu brašna pomiješati sa soli.
U nadošli kvasac dodati brašno sa soli, početi mijesiti i dodavati ostatak brašna. Nekom će trebati 700, nekom 750 gr sveukupno, sve zavisi od vrste brašna. Bitno je da vam tijesto bude elastično, glatko, podatno za mijesiti, ni pretvrdo ni premekano, kao tijesto za pitu.
Prebaciti tijesto na pobrašnjen so, pa ga podijeliti na dva dijela, oblikovati dvije loptice, pokriti krpom i ostaviti da odmori 20-tak minuta.
Na sto staviti čist stolnjak, pobrašniti sredinu, staviti jednu lopticu tijesta i razvlačiti oklagijom kao za pitu što tanje možete. Zatim pokapati otopljenim puterom.
Sa duže strane stolnjaka zarolati jufku sa jedne strane do sredine. Zatim to isto uraditi sa druge strane. Nožem prerezati između dobijenih roladica.
Isjeći svaku roladicu na komade dužine 6-7 cm.
Redati u papirom obložen pleh sa razmakom između. Isti postupak ponoviti sa preostalim dijelom tijesta. Od ove mjere dobit ćete dva velika pleha peciva.
Formirana peciva pokriti čistom krpom i ostaviti da odstoje 1 sat.
Rernu zagrijati na 230°.
Prije pečenja svako pecivo premazati hladnim mlijekom i posuti solju.
Peći ih zagrijanoj rerni 10-15 minuta da lijepo porumene. Pazite da vam ne izgore, brzo će biti gotova.
Ispečena peciva premazati otopljenim puterom i pokriti da malo odstoje.
Ne brinite neće biti masna :)
Poslužiti topla ili hladna uz sve što vam srce poželi. U mojoj kući odu još topla :D
Uživajte!!!
I na donjoj slici se prosto vidi koliko su lijepa :)
Draga Ljiljana,
OdgovoriIzbrišiželim Vam zahvaliti na odličnim receptima i nesebičnosti kojom dijelite svoje savjete i iskustva. Što god sam isprobala od vaših recepata, ispalo je savršeno i na radost svih ukućana. Čak i moja djeca znaju za "tetu Ljiljanu iz Sarajeva", blogericu koja je u naš dom unijela vrhunska tijesta i maštovite recepte. Nadam se da ćete jednoga dana objaviti i kakvu ukoričenu verziju. Srdačan pozdrav iz Zagreba, Ivana.
Draga Ljiljana,
OdgovoriIzbrišiželim Vam zahvaliti na odličnim receptima i nesebičnosti kojom dijelite svoje savjete i iskustva. Što god sam isprobala od vaših recepata, ispalo je savršeno i na radost svih ukućana. Čak i moja djeca znaju za "tetu Ljiljanu iz Sarajeva", blogericu koja je u naš dom unijela vrhunska tijesta i maštovite recepte. Nadam se da ćete jednoga dana objaviti i kakvu ukoričenu verziju. Srdačan pozdrav iz Zagreba, Ivana.
Draga Ivana,nisam ranije vidjela vaš komentar i zaista ste me obradovali ovim komplimentima. Presretna sam da ste zadovoljni mojim receptima i vama veliko hvala na povjerenju. Srdačan pozdrav i vama iz Sarajeva. ��
OdgovoriIzbriši