MINI BAGETI OD RAŽENOG BRAŠNA SA BIJELIM LUKOM
Nemojte mi vjerovati na riječ da su ovi bageti fenomenalni! Jednostavno...probajte ih :)
Imaju divnu hrskavu koricu i mirišljavu unutrašnjost. Ukoliko niste ljubitelj hrskavih korica, onda ih premažite premazom koji ću napisati i bit će fantastično mekani, čak i sutradan ako vam slučajno ostane koji.
Sastojci:
Imaju divnu hrskavu koricu i mirišljavu unutrašnjost. Ukoliko niste ljubitelj hrskavih korica, onda ih premažite premazom koji ću napisati i bit će fantastično mekani, čak i sutradan ako vam slučajno ostane koji.
Sastojci:
- 350 gr raženog brašna
- 450 gr pšeničnog brašna
- 2 kesice suhog kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 5 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike mljevenog lana
- 1 kašika susama
- 1 kašika sjemenki lana
- 1 kašičica sjemenki kima
- 6 režnjeva bijelog luka
- mlaka voda - količina po potrebi
Premaz:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika bijelog luka u granulama
Za posipanje:
- sjemenke lana, susama i kima
Pomiješati obje vrste brašna, pa dodati sve ostale sastojke, uključujući i propasiran ili najsitnije isjeckan bijeli luk i uz dodavanje mlake vode zamijesiti kompaktno neljepljivo tijesto, premazati ga uljem, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu da fermentira i da se masa udupla.
Nadošlo tijesto premjesiti na radnoj podlozi posutoj brašnom i podijeliti ga nožem na 4 jednaka dijela.
Svaki dio rasklagijati u pravougaoni oblik - dužina treba biti jednaka dužini pleha u kom ćete peći bagete.
Rolati odozgo prema sebi, s tim što svaki okretaj palcem zalijepite za donji dio tijesta kao na slici. Na kraju sto uraditi sa rubom - slijepiti ga sa tijestom, blago zavaljati i dobili ste baget.
Redati ih u nauljen pleh, a umjesto toga možete staviti i pek papir.
Pokriti krpom i ostaviti da odmaraju oko 20-tak minuta.
Rernu zagrijati na 180 stepeni, a u nju (na dno rerne) staviti jednu šerpicu u koju ste sipali vodu i ta voda treba da se zagrijava zajedno sa rernom.
Bagete koji su odstajali, zarezati oštrim nožem na nekoliko mjesta, premazati ih kistom koji ste natopili u vodu, pa posuti sjemenkama susama, kima i lana i blago rukom pritisnuti, da se zalijepe.
Peći u zagrijanoj rerni oko 25 minuta da dobiju lijepu rumenu boju i hrskavu koricu. Uloga šerpice sa vodom u rerni je upravo ta da bageti dobiju karakterističnu hrskavu koru.
Možete ih ostaviti ovako ispečene ili kao ja napraviti premaz - pomiješati maslinovo ulje sa bijelim lukom u granulama i kistom premazati ispečene bagete, pa pokriti i ostaviti da malo odstoje.
U tom slučaju ćete imati mekane i još aromatičnije bagete na vašem stolu. Moji ukućani preferiraju upravo ovaj način - sa premazom.
Poslužite ih kako god poželite...uz puter za doručak, za maštovite sendviče, uz razne vrste hladnih narezaka... mogućnosti je jako puno.
Uživajte :)
I još slika...
Primjedbe
Objavi komentar