"COCONUT FANTASY"
Moja ovogodišnja Uskršnja torta!
Iako će vam fotografije reći sve, moram dodati da niko neće odoljeti ovoj sočnoj i kremastoj fantaziji.
Ukoliko ste i vi ljubitelj kokosa - napravite što prije!
Enjoy :)
Promjer kalupa - 26 cm!
Peku se 3 kore (svaka posebno), a sastojci za jednu koru su:
Iako će vam fotografije reći sve, moram dodati da niko neće odoljeti ovoj sočnoj i kremastoj fantaziji.
Ukoliko ste i vi ljubitelj kokosa - napravite što prije!
Enjoy :)
Promjer kalupa - 26 cm!
Peku se 3 kore (svaka posebno), a sastojci za jednu koru su:
- 5 bjelanjaka
- 70 gr šećera
- 50 gr brašna
- 35 gr kokosa
- 1 mala kašičica praška za pecivo
Krema:
- 15 žumanjaka
- 1 l mlijeka
- 150 gr šećera
- 1/2 bočice ekstrakta vanile
- 70 gr brašna
- 35 gr gustina
- 100 gr šećera u prahu
- 300 gr putera (sobne temperature)
- 200 gr tamne čokolade
- 200 gr bijele čoklade
- 100 gr kokosa
+
- kokosovo brašno, šarene i čoko mrvice za dekoraciju
- 1-1,5 dcl mlijeka za natapanje kora
Za koru miksati bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera da bude čvrsto. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa ga oprezno špatulom umiješati u bjelanjke i na kraju umiješati i kokos.
Istresti u kalup za pečenje koji ste obložili pek papirom.
Peći na 180° 15-tak minuta.
Na ovaj način ispeći 3 kore, natopiti ih sa po nekoliko kašika mlakog mlijeka i ostaviti da se potpuno ohlade, dok spremate kremu.
U posudi pomiješati žumanjke i šećer, pa dodati ekstrakt vanilije. U sve to dodati 200 ml mlijeka (koje ste oduzeli od 1 litra), pa brašno i gustin i sve izmješati da nema grudvica.
Ostatak mlijeka zakuhati na srednjoj temperaturi i kad prokuha umiješati smjesu od žumanjaka, pa kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne (kao puding).
Pokriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Pjenasto izmiksati puter sa šećerom u prahu, pa u njega dodati ohlađenu kremu i sve dobro sjediniti.
Podijeliti kremu na 3 dijela. U jedan dio dodati otopljenu i malo prohlađenu tamnu čokoladu, pa mikserom sjediniti. U drugi dio dodati otopljenu i malo prohlađenu bijelu čokoladu i miksati. U treći dio špatulom umiješati kokos.
Prvu koru stavidi na pladanj i premazati je kremom od tamne čokolade.
Zatim staviti drugu koru, pa nju premazati kremom od bijele čokolade.
Staviti treću koru i nju premazati kremom od kokosa, vodeći računa da ostavite dio kreme za premazati tortu okolo.
Kreme zaista ima dovoljno što se vidi i na slikama. Možete je baš bogato filovati.
Tortu odozgo posuti kokosom, čokoladnim i šarenim mrvicama, a stranice samo kokosom.
Ostavite u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Uživanje je zagarantovano, oduševite se i vi ovom fantazijom :)
I na kraju - SRETAN USKRS SVIMA KOJI SLAVE...SVAKO DOBRO VAMA I VAŠIM OBITELJIMA!
Primjedbe
Objavi komentar