OBLANDE SA ČOKOLADOM
Znam da skoro svi imamo svoj način pripreme oblandi (od onih sa suhim voćem, keksom, eurokremom, karamelom), a ove su omiljene u mojoj porodici ... Za Uskrs su bile na našem stolu kao obavezne :)
- 1 pakovanje oblandi
Nadjev:
- 1 litar punomasnog mlijeka (3,2 ili 3,8% m.m.)
- 600 gr šećera
- 125 gr putera
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 2 kašike ruma (po želji)
U posudu staviti šećer, preliti mlijekom, pa staviti na srednje jaku vatru da prokuha. Kad prokuha smanjiti temperaturu tek toliko da vrijucka i ostaviti da se kuha otprilike 2 h, toliko da mlijeko dobije boju karamela, a cijela masa ukuha za polovinu. Povremeno promiješajte.
Skloniti sa ringle, umiješati puter i čokoladu izlomljenu na kockice i miješati do se istopi i sjedini. Na kraju umiješati rum.
Mazati listove oblandi vrućim nadjevom i kad završite slaganje, prekriti oblande alu folijom i odozgo opteretiti velikim i težim knjigama, pa ostaviti da prenoći. Sutradan sjeći na kocke, rombove, pravougaonike i servirati.
Po želji možete istopiti malo čoklade pa ih prošarati po vrhu, ja nisam jer su ionako "jake" :D
Primjedbe
Objavi komentar