SITNI ĆEVAP
U principu sitni ćevap se pravi sa junećim mesom, ali ja sam radila sa teletinom... Moram reći da je jednako ukusan i jedan i drugi.
I nije ćevap samo ono što se peče na roštilju. U BIH je poznato više vrsta jela koja se zovu ćevapom, a najpoznatiji su hadžijski i sitni ćevap. Inače, to su variva od mesa sa više umaka.
Zahvalno jelo za zaposlene žene, jer možete napraviti veću količinu pa 2-3 dana kombinovati sa raznim prilozima, od kuhane riže, pire krompira, kuhanog krompira, paste itd...
Potrebno je:
I nije ćevap samo ono što se peče na roštilju. U BIH je poznato više vrsta jela koja se zovu ćevapom, a najpoznatiji su hadžijski i sitni ćevap. Inače, to su variva od mesa sa više umaka.
Zahvalno jelo za zaposlene žene, jer možete napraviti veću količinu pa 2-3 dana kombinovati sa raznim prilozima, od kuhane riže, pire krompira, kuhanog krompira, paste itd...
Potrebno je:
- 800 gr teletine od buta (ili u originalu - junetine)
- 2-3 veće glavice crvenog luka
- 1 manja glavica bijelog luka
- 2-3 mrkve
- 100 ml ulja
- so
- biber
- svježi ili sušeni peršun
- svježi ili sušeni celer
- 1 kašičica slatke crvene paprike
- 2 kašike paradajz pirea
Teletinu isjeći na kockice.
Crveni i bijeli luk nasjeckati. Mrkvu sam izrendala na sitno rende, a možete i na kolutiće ili kockice - neko je ne stavlja uopšte, ali je meni bolje ovako.
U posudi zagrijati ulje, pa dodati isjeckano meso, kratko propržiti da se uhvati korica sa svih strana, a zatim dodati luk, mrkvu, so, biber, peršun i celer.
Dinstati na srednje jakoj vatri dok ne ukuha sva voda koju pusti meso i povrće. Smanjiti temperaturu pa dodati paradajz pire i crvenu papriku. Sve zaliti vodim i pustiti da prokuha.
Kuhati na laganoj vatri sve dok meso ne bude skroz mekano, kao i povrće, a umak se blago zgusne kuhanjem.
Servirati toplo uz prilog po želji.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar