PUDING PUŽIĆI
Puding ovako, puding onako, ali nema mi pomoći, zaista ga volim u svim aromama i u svim mogućim kombinacijama :)
Evo jednih skroz finih pužića sa pudingom. Koristite aromu koju volite, u konačnici imate premekano i jako fino pecivo sa aromom omiljenog pudinga. Zašto samo aromom? Puding se tokom pečenja djelomično upije u tijesto i peciva budu i sočna i mirisna.
Jesen je tu, idealno doba za rad sa tijestom, za mene tad počinje sezona peciva, pogača, hljeba, pita (ja to inače volim, ali mislim da je to intenzivnije u navedenom periodu :D) ...
Ovo je jedina fina, slatka i mirisna varijanta. Probajte :)
Tijesto:
Naraslo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti ga, pa rasklagijati u oblik pravougaonika. Debljina tijesta treba biti oko 0,5 cm.
Cijelu površinu tijesta premazati ohlađenim pudingom.
Tijesto zarolati u rolat sa duže strane, da vam ne bude predebeo.
Oštrim nožem ili koncem sjeći na kriške debljine 1 cm.
Redati pužiće u nauljen ili papirom obložen pleh. Ostaviti da odmore dok se rerna zagrije na 180 stepeni.
Stavite pužiće da se peku oko 15-20 minuta, da blago porumene po vrhu.
Ispečene pokrijte suhom kuhinjskom krpom i ostavite da se prohlade. Posuti šećerom u prahu, a i ne morate.
Dobit ćete fantastično mekana i mirisna peciva koja će obožavati i djeca i odrasli.
Sad možete uživati :)))
Evo jednih skroz finih pužića sa pudingom. Koristite aromu koju volite, u konačnici imate premekano i jako fino pecivo sa aromom omiljenog pudinga. Zašto samo aromom? Puding se tokom pečenja djelomično upije u tijesto i peciva budu i sočna i mirisna.
Jesen je tu, idealno doba za rad sa tijestom, za mene tad počinje sezona peciva, pogača, hljeba, pita (ja to inače volim, ali mislim da je to intenzivnije u navedenom periodu :D) ...
Ovo je jedina fina, slatka i mirisna varijanta. Probajte :)
Tijesto:
- 600 gr brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- prstohvat soli
- 100 gr šećera
- 1 jaje
- 80 gr otopljenog putera
- 2,5 dcl mlijeka
Puding:
- 4 dcl mlijeka
- 1 vrećica pudinga od maline (bilo koji puding)
- 6 kašika šećera
+
šećer u prahu za posipanje (po želji)
Prvo skuhajte puding. Izlijte ga na metalni pladanj (brže se ohladi) i pokrijte streč folijom (da se ne formira korica), pa ostavite da se potpuno ohladi.
U posudu prosijati brašno, pa dodati suhi kvasac, blago umućeno jaje, otopljeni puter, prstohvat soli, šećer i uz dodavanje mlakog mlijeka zamijesiti glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za prste i koje se da fino mijesiti rukama.
Ovisno od brašna možda vam bude trebalo malo više mlijeka od navedene količine, to ćete procijeniti sami.
Formirati loptu tijesta, zarezati nožem unakrst i staviti u plastičnu posudu, na toplo mjesto, pokriti kuhinjskom krpom i neka odmara oko 45 minuta.
Kada naraste, tijesto će izgledati ovako:
Naraslo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti ga, pa rasklagijati u oblik pravougaonika. Debljina tijesta treba biti oko 0,5 cm.
Cijelu površinu tijesta premazati ohlađenim pudingom.
Tijesto zarolati u rolat sa duže strane, da vam ne bude predebeo.
Oštrim nožem ili koncem sjeći na kriške debljine 1 cm.
Redati pužiće u nauljen ili papirom obložen pleh. Ostaviti da odmore dok se rerna zagrije na 180 stepeni.
Stavite pužiće da se peku oko 15-20 minuta, da blago porumene po vrhu.
Ispečene pokrijte suhom kuhinjskom krpom i ostavite da se prohlade. Posuti šećerom u prahu, a i ne morate.
Dobit ćete fantastično mekana i mirisna peciva koja će obožavati i djeca i odrasli.
Sad možete uživati :)))
Baš si me Ljiljana podsetila da napravim, ovo sam često pravila deci kad su bila mala. Volim i ja.
OdgovoriIzbrišiPozdrav Dano, kod mene su ovi pužići uvijek dobro došli :)))
IzbrišiSjajan recept, iako sam malo varao pa je zamjes i fermentaciju odradio pekač kruha. Napravio sam ih s pudingom od čokolade. Tijesto je mekano i ukusno (idući put bih dodao malo više šećera) i nije masno. Zaista, puno hvala na ovom receptu ;)
OdgovoriIzbriši