PUDING PUŽIĆI

Puding ovako, puding onako, ali nema mi pomoći, zaista ga volim u svim aromama i u svim mogućim kombinacijama :)

Evo jednih skroz finih pužića sa pudingom. Koristite aromu koju volite, u konačnici imate premekano i jako fino pecivo sa aromom omiljenog pudinga. Zašto samo aromom? Puding se tokom pečenja djelomično upije u tijesto i peciva budu i sočna i mirisna.

Jesen je tu, idealno doba za rad sa tijestom, za mene tad počinje sezona peciva, pogača, hljeba, pita (ja to inače volim, ali mislim da je to intenzivnije u navedenom periodu :D) ...

Ovo je jedina fina, slatka i mirisna varijanta. Probajte :)





Tijesto:



  • 600 gr brašna
  • 1 kesica suhog kvasca
  • prstohvat soli
  • 100 gr šećera
  • 1 jaje
  • 80 gr otopljenog putera
  • 2,5 dcl mlijeka

Puding:

  • 4 dcl mlijeka
  • 1 vrećica pudinga od maline (bilo koji puding)
  • 6 kašika šećera
+

šećer u prahu za posipanje (po želji)



Prvo skuhajte puding. Izlijte ga na metalni pladanj (brže se ohladi) i pokrijte streč folijom (da se ne formira korica), pa ostavite da se potpuno ohladi.



U posudu prosijati brašno, pa dodati suhi kvasac, blago umućeno jaje, otopljeni puter, prstohvat soli, šećer i uz dodavanje mlakog mlijeka zamijesiti glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za prste i koje se da fino mijesiti rukama.

Ovisno od brašna možda vam bude trebalo malo više mlijeka od navedene količine, to ćete procijeniti sami.

Formirati loptu tijesta, zarezati nožem unakrst i staviti u plastičnu posudu, na toplo mjesto, pokriti kuhinjskom krpom i neka odmara oko 45 minuta.


Kada naraste, tijesto će izgledati ovako:




Naraslo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti ga, pa rasklagijati u oblik pravougaonika. Debljina tijesta treba biti oko 0,5 cm.

Cijelu površinu tijesta premazati ohlađenim pudingom.


Tijesto zarolati u rolat sa duže strane, da vam ne bude predebeo.

Oštrim nožem ili koncem sjeći na kriške debljine 1 cm.


Redati pužiće u nauljen ili papirom obložen pleh. Ostaviti da odmore dok se rerna zagrije na 180 stepeni.

Stavite pužiće da se peku oko 15-20 minuta, da blago porumene po vrhu.



Ispečene pokrijte suhom kuhinjskom krpom i ostavite da se prohlade. Posuti šećerom u prahu, a i ne morate.

Dobit ćete fantastično mekana i mirisna peciva koja će obožavati i djeca i odrasli.

Sad možete uživati :)))






Primjedbe

  1. Baš si me Ljiljana podsetila da napravim, ovo sam često pravila deci kad su bila mala. Volim i ja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav Dano, kod mene su ovi pužići uvijek dobro došli :)))

      Izbriši
  2. Sjajan recept, iako sam malo varao pa je zamjes i fermentaciju odradio pekač kruha. Napravio sam ih s pudingom od čokolade. Tijesto je mekano i ukusno (idući put bih dodao malo više šećera) i nije masno. Zaista, puno hvala na ovom receptu ;)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi