LISNATA POGAČA SA MAKOM
O ovoj pogači neću napisati ništa, slike govore više od hiljadu riječi.
Probajte, pa se uvjerite i u okus pored fantastičnog izgleda.
Sastojci:
Za premazivanje:
+
Probajte, pa se uvjerite i u okus pored fantastičnog izgleda.
Sastojci:
- 1 kg bijelog brašna
- 2 kašike suhog kvasca
- 2 jaja
- 1 jogurt
- 5 kašika ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 1 kašika bijelog sirćeta
- mlaka voda po potrebi
Za premazivanje:
- 50 gr rastopljenog putera
- mak
+
- 1 žumance
- kašičica ulja - za završni premaz cijele pogače
U zdjeli pomiješati brašno, suhi kvasac, so, šećer, ulje, jogurt, sirće, dodati umućena jaja i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto.
Izraditi ga fino rukama, oblikovati u loptu, nauljiti sa svih strana, staviti u zdjelu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se masa udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na povrašnjen radni sto, premjesiti ga rukama i oblikovati loptu.
Zatim podijeliti tijesto na 4 dijela i oblikovati loptice.
Svaku lopticu razvući oklagijom u krug veličine 30-35 cm.
Prvi krug staviti na kuhinjski papir i premazati rastopljenim puterom.
Posuti makom.
Razvući drugi krug tijesta pa staviti preko prvog i postupak ponavljati sa trećim dijelom tijesta. Samo se gornji sloj ne premazuje.
Oštrim nožem isjeći pogaču kao na slici - na osam jednakih dijelova.
Pomoću drške od kuhače pritisnuti pogaču između sječenih dijelova, kako bi se prorezi otvorili.
Kad ste završili otvaranje proreza na pogači, isjecite osmine tijesta do kraja, a onda krakove svakog trougla podvući prema unutra da se dobije oblik kao na slici .
Formiranu pogaču pomoću pek papira prenijeti u tepsiju u kojoj ćete peći i ostaviti još pola sata da naraste.
Umutite žumance sa uljem i pomoću kista premažite pogaču. Pospite makom, sredinu više, a ostali dio sa manje maka.
Rerna treba biti zagrijana na 180°.
Stavite peći pogaču prvih 10-15 minuta na toj temperaturi (da lijepo porumeni odozgo), a zatim smanjiti temperaturu na 120° i peći još 15 minuta.
Ako vam je rerna jača, pogaču nakon prvih 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom da vam previše ne bi preplanula i nastavite normalno peći do kraja.
Ispečenu pogaču premažite rastopljenim puterom i ostavite da se malo ohladi.
Korica joj bude divno mekana, a možete je poslužiti uz bilo šta: suho meso, sir, ajvar, kajmak...
Dobar tek želim :)
Primjedbe
Objavi komentar