HELJDA NA GUSTO SA KOBASICAMA
S vremena na vrijeme, baš poželim neko fino varivo.... Pa evo fine guste čorbice sa heljdom i dimljenim kobasicama... Fantastična!
Sastojci:
Sastojci:
- 200 gr heljdine kaše
- 6 manjih dimljenih kobasica (koristila sam paprene)
- 1 veća glavica crvenog luka
- 3 režnja bijelog luka
- 2 mrkve
- 4 krompira srednje veličine
- 2-3 kašike ulja
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- 1 kašika sušenog ili svježeg peršuna
- 1 kašičica curry-a
- 1 kašičica kurkume
- so ili vegeta
- biber
- 3 kašike paradajz pirea
Heljdu oprati i ocijediti.
Crveni i bijeli luk sitno isjeckati. Krompir isjeći na četvrtine, a mrkvu na kolutiće. Kobasicu isjeći na komade željene veličine.
U šerpu staviti ulje, pa kad se zagrije ubaciti isječene kobasice i kratko propržiti. Zatim dodati isjeckan luk (i crveni i bijeli) i mrkvu, Dinstati da malo omekša.
Potom redom dodavati isječeni krompir, ocijeđenu heljdu, paradajz pire, sve promiješati i zaliti vodom da pređe 2 prsta preko svih sastojaka.
Kuhati na srednje jakoj vatri dok se sve fino skuha (nisam mjerila vrijeme kuhanja). Da dobijete finu gustinu ovog variva, izvadite jedan krompir, ispasirajte ga viljuškom i vratite u čorbicu i kuhajte dok se fino zgusne.
Na kraju dodajte začine, kratko prokuhajte i čorba je gotova.
Poslužite uz omiljenu salatu i fin integralni hljeb.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar