PITA OD JABUKA I ORAHA
Dan je bio oblačan, tmuran, kišovit...jesenji, pa je jesen zamirisala i u mojoj kući.
Predivna pita od jabuka i oraha nam je odlično pasala uz popodnevnu kaficu.
Pravila sam je sa heljdinim korama, a možete koristiti i obične. Kad se ispeče i prohladi, mekana je, a kad je zagrizete imate osjećaj da je pravljena sa dizanim tijestom.
Preporučujem da probate!
NAPOMENA: Ukoliko su vam jabuke nakisele dodajte više šećera u smjesu, a ako su slatke kao moje, bit će vam dovoljna navedena količina.
Mjera je šolja od 2 dcl!
Sastojci:
Predivna pita od jabuka i oraha nam je odlično pasala uz popodnevnu kaficu.
Pravila sam je sa heljdinim korama, a možete koristiti i obične. Kad se ispeče i prohladi, mekana je, a kad je zagrizete imate osjećaj da je pravljena sa dizanim tijestom.
Preporučujem da probate!
NAPOMENA: Ukoliko su vam jabuke nakisele dodajte više šećera u smjesu, a ako su slatke kao moje, bit će vam dovoljna navedena količina.
Mjera je šolja od 2 dcl!
Sastojci:
- 500 gr heljdinih ili običnih kora za pitu
- 1 kg jabuka
- 3 jaja
- 1 šolja jogurta
- 2 šolje pšeničnog griza
- 150 gr mljevenih oraha
- 1/2 šolje ulja
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
- 1 čajna kašika cimeta
- 12 kašika šećera
i
šećer u prahu za posipanje
Jabuke oguliti i izrendati. Pomiješati ih sa mljevenim orasima, fino izmješati i ostaviti sa strane.
U posudi žicom umutiti jaja, jogurt, griz, ulje, 1 vanilin šećer, prašak za pecivo i šećer. Miješati da se dobije homogena gušća smjesa.
Sve listove u pakovanju kora za pitu presjeći na pola.
Uzeti prvu polovinu kore, staviti na nju 2-3 kašike smjese sa jajima i kistom premazati koru. Preko nje staviti drugu polovinu kore, koju na isti način premažete, zatim ide treća kora koju takođe premažete kistom, a zatim uz rub poredate dio nadjeva od jabuka i oraha.
Vodite računa da rasporedite količinu smjese od jaja i nadjeva od jabuka, kako bi vam svi komadi pite bili isti.
Znači za jedan rolatić idu tri isječene polovice kora.
Zarolati rolatić i redati u nauljen pleh za pečenje.
Postupak ponoviti dok ne potrošite sve kore. Formiranu pitu pokapati sa malo ulja.
Staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 180° dok lijepo porumeni. Otprilike se peče 15-20 minuta.
Vruću pitu samo pokriti čistom kuhinjskom krpom da se prohladi i omekša.
Prije posluživanja isjeći na komade željene veličine i posuti mješavinom šećera u prahu i vanilin šećera.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar