JEČMENI INTEGRALNI HLJEB
Prosto fantastičan, a jako zdrav.... :)
Sastojci:
Sastojci:
- 200 gr integralnog ječmenog brašna
- 200 gr integralnog pšeničnog brašna
- 300 gr bijelog brašna
- 1,5 kesica suhog kvasca (može i svježi)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 5 kašika mljevenog lana
- 1 kašika maka
- 1 kašika susama
- 1 kašika sjemenki lana
- 1 kašika sjemenki suncokreta
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- mlaka voda - količina po potrebi
Za posipanje:
- sjemenke susama, maka i lana
U posudi pomiješati sve vrste brašna, pa dodati sjemenke, suhi kvasac, so, šećer, ulje i dodavati mlake vode toliko da se zamijesi fino tijesto koje se ne lijepi za posudu. Oblikovati loptu, pokriti krpom i ostaviti na toplo mjesto da se udvostruči.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti i podijeliti na dva dijela.
Svaki dio oklagijom rastanjiti u pravougaoni oblik.
Zarolati oba dijela u vekne.
Staviti vekne odvojeno u dva duguljasta kalupa za hljeb koje ste malo nauljili.
Ostaviti pokriveno krpom na toplom mjestu da opet naraste.
Nadošle vekne zasjeći oštrim nožem na 3-4 mjesta ukoso, premazati vodom i posuti sjemenkama.
Hljeb peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni prvih 15 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 130 stepeni i nastaviti peći još 15-20 minuta.
Ispečen hljeb izvaditi iz kalupa, zamotati u vodom natopljenu i ocijeđenu kuhinjsku krpu, pa ostaviti da fino omekša.
Za to vrijeme će se i prohladiti i odmah naravno možete navaliti na ovaj fini hljepčić.
Primjedbe
Objavi komentar