"PAMUK" HLJEB SA OVSENIM MEKINJAMA

Nazvala sam ga "pamuk" jer ima savršeno mekanu unutrašnjost.

Ako ga budete pekli na način koji ću napisati dobit ćete ovu divnu, rumenu, hrskavu koricu, a možete na drugačiji način dobiti i savršeno mekanu koricu - identičnu unutrašnjosti hljeba.

Kako god volite i kako god ga ispečete, imat ćete fantastičan domaći hljeb sa dodatkom ovsenih mekinja, koje su izuzetno zdrave.




Sastojci:



  • 500 gr pšeničnog crnog brašna tip 1100
  • 5 kašika ovsenih mekinja
  • 30 gr svježeg kvasca
  • 2 ravne čajne kašike soli
  • 1 ravna čajna kašika šećera
  • cca 300 ml tople vode (možete kombinovati pola mlijeko-pola voda)
  • 60 gr otopljenog putera

Kvasac, šećer, malo tople vode (oduzeto od navedene količine) i kašičicu brašna pomiješati pa ostaviti oko 15 minuta na toplom mjestu da fermentira.

U brašno dodati mekinje i so, pa izmješati, zatim dodati dignuti kvasac, ostatak tople vode i na kraju otopljeni puter, pa mikserom sa spiralnim nastavcima sve dobro umijesiti.

Pokriveno ostaviti na toplom mjestu oko 1 sat da nakvasa.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti i podijeliti na 8 loptica.

Kalup za hljeb premazati uljem, pa redati loptice - 2 reda po 4.
Pokriveno ostaviti na toplom mjestu da fino narastu. Kod mene su stajale oko sat vremena.

Prije pečenja poprskati kuglice sa malo vode. 


Rernu zagrijati na 230°, a na dno rerne staviti neku šerpicu od inoxa u koju sipate vruću vodu.

Staviti hljeb da se peče 15-tak minuta na navedenoj temperaturi, zatim smanjiti na 180° i peći još 10-15 minuta.

Para iz šerpice na dnu rerne daje ovu divnu hrskavost hljebu. Ako volite mekanu koricu, ne pecite hljeb na vodenoj pari.

Ispečen hljeb izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetku da se ohladi (bez pokrivanja krpom). 

Za mekan hljeb, zamotajte ga u vlažnu i ocijeđenu kuhinjsku krpu da se malo prohladi.





Unutrašnjost je poput pamuka:


Primjedbe

Popularni postovi