KOLAČ SA BRESKVAMA
Imam sreću da u bašti imam breskvu koja daje divne i sočne plodove.
Jučer sam nabrala dvije velike plastične posude, pa sam danas odlučila da napravim ovaj jednostavan i uvijek fin kolač uz popodnevnu kafu.
Uz dodatak cimeta, mljevenog đumbira i malo muškatnog oraščića - savršena aroma.
Mjera je čaša od jogurta (180 ml) - kalup 24 cm!
Jučer sam nabrala dvije velike plastične posude, pa sam danas odlučila da napravim ovaj jednostavan i uvijek fin kolač uz popodnevnu kafu.
Uz dodatak cimeta, mljevenog đumbira i malo muškatnog oraščića - savršena aroma.
Mjera je čaša od jogurta (180 ml) - kalup 24 cm!
- 3-4 svježe breskve srednje veličine
- 1 čaša jogurta
- 3 jaja
- 1 čaša šećera
- 2 čaše brašna
- 3/4 čaše ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice mljevenog đumbira
- malo muškatnog oraščića
- šećer u prahu za posipanje
Breskve oguliti i isjeći na kriške.
Jaja dobro izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati jogurt i još malo miksati. Postepeno dodavati ulje i na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sve dobro sjediniti i dobit ćete gušću finu smjesu.
Dno kalupa obložiti papirom pa sipati smjesu.
Preko smjese poredati izrezanu breskvu, posuti cimetom, mljevenim đumbirom i muškatnim oraščićem. Po želji sipajte i malo smeđeg šećera pa stavite peći u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 30 minuta.
Ispečen kolač malo prohladiti u kalupu, zatim skinuti obruč i prebaciti na pladanj.
Posuti šećerom u prahu.
E sad možete skuhati kafu i uživati ;)
Primjedbe
Objavi komentar