BRZI HELJDIN HLJEB
Stvarno volim kad hljeb ima ove divne rupice u sredini, a znam da neko voli i one punije strukture.
Meni su ove vrste hljeba jako drage jer se relativno brzo i jednostavno pripremaju, ne mijesi se, brzo naraste, još kad iskombinujete heljdino ili neko drugo integralno brašno, onda se zaista i uživa u spoznaji da konzumirate ipak zdraviju varijantu.
Mjera je šolja od 2 dcl!
Sastojci:
Meni su ove vrste hljeba jako drage jer se relativno brzo i jednostavno pripremaju, ne mijesi se, brzo naraste, još kad iskombinujete heljdino ili neko drugo integralno brašno, onda se zaista i uživa u spoznaji da konzumirate ipak zdraviju varijantu.
Mjera je šolja od 2 dcl!
Sastojci:
- 2 šolje heljdinog brašna
- 3 šolje pšeničnog brašna
- 2 kesice suhog kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- mlaka voda
U posudi izmiješati obje vrste brašna, pa dodati suhi kvasac, so, šećer, maslinovo ulje, pa dolijevati mlaku vodu toliko da dobijete mekanije tj. rjeđe tijesto. Miješati drvenom kuhačom da se sve fino poveže, pokriti krpom i ostaviti da naraste.
Kad je tijesto ove rjeđe strukture, naraste jako brzo, za 15-tak minuta.
Ako vam se ne žuri, slobodno ga još jednom izradite kuhačom i ostavite da još jednom naraste.
Pleh nauljite i istresite tijesto. Ruku malo nauljite i samo odozgo fino poravnajte, kako bi vam debljina tijesta bila svuda ista.
Rernu uključiti na 175 stepeni i ostaviti hljeb da stoji dok se rerna ugrije.
Peći u zagrijanoj rerni oko 25-30 minuta. Ispečen pokriti ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostaviti 10-tak minuta. Odmah ga možete sjeći i servirati.
Savršeno je mekane kore...jednostavan i predivan. Ruke niste ni uvaljali u tijesto, a imate domaći hljeb na stolu.
Primjedbe
Objavi komentar