ZAPEČENI KARFIOL SA PILETINOM
Mmmmm... dovoljno je reći - KARFIOL!
Obožavam ga u svim mogućim kombinacijama i jako se radujem što ću ga sad češće pripremati :)
Danas sam se odlučila za ovu zdraviju varijantu od pohovanog karfiola, zapečen u rerni sa piletinom - fantastičan ručak!
Potrebno je:
1 srednja glavica karfiola
cca 500 gr kuhane piletine (očišćene od kosti)
2 dcl vrhnja za kuhanje (light sa 10% m.m.)
2 jaja
2 kašike integralnog brašna
so
biber
ribani parmezan
Karfiol očistiti, iskidati na cvjetove i obariti u slanoj vodi oko 4-5 minuta.
Ocijediti ga i ostaviti sa strane.
Jaja izmutiti žicom, pa dodati vrhnje za kuhanje, brašno, so i biber, sve dobro izmiješati.
U nauljenu keramičku tepsiju poredati cvjetove karfiola, odozgo staviti komade piletine i zaliti pripremljenom smjesom od vrhnja - ravnomjerno.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15-20 minuta, zatim izvaditi tepsiju, jelo posuti ribanim parmezanom - obilno i vratiti u rernu još 5 minuta.
Servirati uz omiljenu salatu :)
Obožavam ga u svim mogućim kombinacijama i jako se radujem što ću ga sad češće pripremati :)
Danas sam se odlučila za ovu zdraviju varijantu od pohovanog karfiola, zapečen u rerni sa piletinom - fantastičan ručak!
1 srednja glavica karfiola
cca 500 gr kuhane piletine (očišćene od kosti)
2 dcl vrhnja za kuhanje (light sa 10% m.m.)
2 jaja
2 kašike integralnog brašna
so
biber
ribani parmezan
Karfiol očistiti, iskidati na cvjetove i obariti u slanoj vodi oko 4-5 minuta.
Ocijediti ga i ostaviti sa strane.
Jaja izmutiti žicom, pa dodati vrhnje za kuhanje, brašno, so i biber, sve dobro izmiješati.
U nauljenu keramičku tepsiju poredati cvjetove karfiola, odozgo staviti komade piletine i zaliti pripremljenom smjesom od vrhnja - ravnomjerno.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15-20 minuta, zatim izvaditi tepsiju, jelo posuti ribanim parmezanom - obilno i vratiti u rernu još 5 minuta.
Servirati uz omiljenu salatu :)
Primjedbe
Objavi komentar