HELJDINA PALENTA SA BUKOVAČAMA U KREM SOSU
Mnogi će reći kako ono što je zdravo, u principu ne mora biti ukusno, tj. uglavnom nije ukusno. E ovaj ručak pobija tu tvrdnju - i zdravo i ukusno...dobitna kombinacija :)
Obradujte svoj organizam ovim finim, laganim i zdravim ručkom.
Za heljdinu palentu:
1 pakovanje palente od heljde (500 gr)
9 dcl vode
kašičica soli
komadić putera
Bukovače u krem sosu:
500 gr bukovača
1 glavica crvenog luka
1 čajna kašika senfa
2 supene kašike pavlake
2 kašike integralnog brašna
1 šolja mlijeka
vegeta
biber
ulje
svježi peršun
Crveni luk sitno isjeckati. Bukovače isjeći na rezance ili na kocke.
Na malo ulja propržiti crveni luk da postane staklast. Dodati bukovače i još prodinstati dok bukovače blago porumene. Umiješati senf i pavlaku, kratko propržiti pa posuti integralnim brašnom.
Promiješati i postepeno dolijevati mlijeko, neprestano miješajući dok se dobije fin kremast umak - a to je za cca 2-3 minute.
Na kraju umiješati vegetu, biber i svježi peršun iskidan na komadiće (ne sjeckajte ga).
Za palentu prokuhati osoljenu vodu uz dodatak komadića putera i lagano sipati heljdinu palentu pa miješati oko 2 minute.
Skloniti sa ringle i ostaviti da odstoji 3-4 minute.
Servirati palentu, preliti krem sosom od bukovača i dekorisati svježim peršunovim listićima.
Uz ovo jelo poslužila sam miješanu kiselu salatu i bilo je odlično.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar