"DAMIN KAPRIC"
Jednostavan, a fin kolač za popodnevnu kafu... :)
Sastojci:
6 jaja
5 kašika šećera
250 gr brašna
150 gr putera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
6 kašika mlijeka
250 gr šećera u prahu
sok 1/2 limuna
5-6 kašika džema od šipaka (ili neki drugi tečniji džem)
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Žumanjke sa 5 kašika šećera i vanilin šećerom izmiksati u svijetlu pjenastu masu. Dodati omekšan puter i mikserom miksati da se sve fino poveže i sjedini. Ako vam je jednostavnije puter možete istopiti na laganoj vatri, malo prohladiti pa dodati u smjesu. Potom dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i mlijeko. Smjesa će biti dosta gusta, ali takva treba i da bude.
Pleh premazati uljem i posuti brašnom. Moj pleh je dimenzija 35 x 25 cm.
Obzirom da je smjesa dosta gusta, istresite masu u pleh i nauljenim rukama fino poravnajte.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 15-tak minuta.
U međuvremenu pripremite snijeg. Bjelanjke čvrsto umutiti, pa dodati postepeno šećer u prahu i sok limuna i miksati dok ne dobijete sjajan i gust šaum.
Izvadite kolač iz rerne (rernu nemojte isključivati), pa ga premažite džemom ravnomjerno po cijeloj površini.
Preko džema rasporedite pripremljeni šaum i poravnajte.
Vratite kolač u rernu i na istoj temperaturi pecite još 20-tak minuta da šaum fino porumeni.
Napomena: tokom pečenja šaum će narasti (meni se čak dio šauma zalijepio za grijač - dešava se), ali će nakon vađenja iz rerne splasnuti tako da vas to ne brine.
Ispečen kolač izvadite iz rerne i ohladite na sobnoj temperaturi.
Izrežite na kocke i poslužite :)
Sastojci:
6 jaja
5 kašika šećera
250 gr brašna
150 gr putera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
6 kašika mlijeka
250 gr šećera u prahu
sok 1/2 limuna
5-6 kašika džema od šipaka (ili neki drugi tečniji džem)
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Žumanjke sa 5 kašika šećera i vanilin šećerom izmiksati u svijetlu pjenastu masu. Dodati omekšan puter i mikserom miksati da se sve fino poveže i sjedini. Ako vam je jednostavnije puter možete istopiti na laganoj vatri, malo prohladiti pa dodati u smjesu. Potom dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i mlijeko. Smjesa će biti dosta gusta, ali takva treba i da bude.
Pleh premazati uljem i posuti brašnom. Moj pleh je dimenzija 35 x 25 cm.
Obzirom da je smjesa dosta gusta, istresite masu u pleh i nauljenim rukama fino poravnajte.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 15-tak minuta.
U međuvremenu pripremite snijeg. Bjelanjke čvrsto umutiti, pa dodati postepeno šećer u prahu i sok limuna i miksati dok ne dobijete sjajan i gust šaum.
Izvadite kolač iz rerne (rernu nemojte isključivati), pa ga premažite džemom ravnomjerno po cijeloj površini.
Preko džema rasporedite pripremljeni šaum i poravnajte.
Vratite kolač u rernu i na istoj temperaturi pecite još 20-tak minuta da šaum fino porumeni.
Napomena: tokom pečenja šaum će narasti (meni se čak dio šauma zalijepio za grijač - dešava se), ali će nakon vađenja iz rerne splasnuti tako da vas to ne brine.
Ispečen kolač izvadite iz rerne i ohladite na sobnoj temperaturi.
Izrežite na kocke i poslužite :)
Uživajte, nama se jako dopada :)
Primjedbe
Objavi komentar