SARAJEVSKI SOMUN
Možete li zamisliti roštilj bez ovih somuna? Ja ne!
Mirišu i dišu. Dobro dođu i bez roštilja, a sa ćevapima su - najbolji :)
1 kg bijelog brašna
1,5 čajna kašika soli
1 čajna kašika šećera
2 supene kašike suhog kvasca
1 kašika ulja
mlaka voda - količina po potrebi
sjemenke čurekota za posipanje
Sve sastojke, osim vode, izmiješati u posudi i dodajući mlaku vodu zamijesiti mekanije tijesto.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena.
Nakon sat vremena, nauljiti ruku i premjesiti tijesto u posudi, pa opet ostaviti pokriveno da nadođe - oko 30-40 minuta.
Na dobro pobrašnjenu radnu površinu istresti tijesto i lagano ga premjesiti rukama. Podijeliti na 4 lopte.
Na sto staviti i papir za pečenje isječen u dimenziji velikog pleha od rerne.
Rernu zagrijati na 250 stepeni, tj. na maximum.
Lopticu razvaljati u prečnik 20-25 cm. Pažljivo somun prenijeti na papir za pečenje. Dobila sam 4 somuna, a pekla sam po 2 u turi.
Tupom stranom noža na svakom somunu napraviti rešetkastu dekoraciju. Sredinu premazati mlakom vodom i posuti čurekotom. Ostaviti da stanu još 15-tak minuta.
Somune peći na 250 stepeni. Kad se napušu i blago porumene - gotovi su.
Ispečene zamotati u suhu, čistu kuhinjsku krpu da malo stanu i biće mekani kao duša. Imaju šuplju sredinu, baš onakvu kakva treba i biti.
Uživajte u domaćim somunima, mi ih obožavamo :)
Mirišu i dišu. Dobro dođu i bez roštilja, a sa ćevapima su - najbolji :)
1 kg bijelog brašna
1,5 čajna kašika soli
1 čajna kašika šećera
2 supene kašike suhog kvasca
1 kašika ulja
mlaka voda - količina po potrebi
sjemenke čurekota za posipanje
Sve sastojke, osim vode, izmiješati u posudi i dodajući mlaku vodu zamijesiti mekanije tijesto.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena.
Nakon sat vremena, nauljiti ruku i premjesiti tijesto u posudi, pa opet ostaviti pokriveno da nadođe - oko 30-40 minuta.
Na dobro pobrašnjenu radnu površinu istresti tijesto i lagano ga premjesiti rukama. Podijeliti na 4 lopte.
Na sto staviti i papir za pečenje isječen u dimenziji velikog pleha od rerne.
Rernu zagrijati na 250 stepeni, tj. na maximum.
Lopticu razvaljati u prečnik 20-25 cm. Pažljivo somun prenijeti na papir za pečenje. Dobila sam 4 somuna, a pekla sam po 2 u turi.
Tupom stranom noža na svakom somunu napraviti rešetkastu dekoraciju. Sredinu premazati mlakom vodom i posuti čurekotom. Ostaviti da stanu još 15-tak minuta.
Somune peći na 250 stepeni. Kad se napušu i blago porumene - gotovi su.
Ispečene zamotati u suhu, čistu kuhinjsku krpu da malo stanu i biće mekani kao duša. Imaju šuplju sredinu, baš onakvu kakva treba i biti.
Uživajte u domaćim somunima, mi ih obožavamo :)
Primjedbe
Objavi komentar