PIZZA - ZDRAVIJA VERZIJA
Bilo kuda - heljda svuda, tako i u ovo tijesto za pizzu! Definitivno mi se jako dopada. Iskombinirala sam i umak od pelata za premaz tijesta i odlično se uklopio sa ovim tijestom.
Pizza je sočna, blago hrskava, jako ukusna... Šta reći, nego probajte i ovako :)
Pizza je sočna, blago hrskava, jako ukusna... Šta reći, nego probajte i ovako :)
Mjera je za veliki pleh od rerne!
Tijesto za pizzu:
370 gr bijelog brašna
130 gr heljdinog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
1 kesica suhog kvasca
mlaka voda - količina po potrebi
Umak od pelata:
1 limenka pelata
3-4 režnja bijelog luka
1 manja glavica crvenog luka
1 kašika maslinovog ulja
sušeni bosiljak
origano
malo vegete
mljeveni biber
Nadjev:
200 gr pilećih fileta
2 manje kobasice
200 gr šampinjona
origano za posipanje
kečap
Prvo pripremiti umak od pelata da bi se ohladio dok pripremite ostalo.
Pelat isjeckati na komadiće i zajedno sa sosom istresti na kašiku maslinovog ulja pa propržiti na srednje jakoj temperaturi. Dodati sitno isjeckan crveni i bijeli luk, prodinstati, a potom dodati suhe začine. Pirjati toliko dugo dok dobijete gust umak i skloniti sa ringle da se ohladi.
Pomiješati heljdino sa bijelim brašnom, dodati šećer, so, maslinovo ulje, kvasac i uz dodatak mlake vode zamijesiti tijesto kao za pitu. Dobro ga izraditi rukama, staviti u nauljenu plastičnu posudu, nožem zasjeći na 4 dijela, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu da nadođe.
Šampinjone očistiti i isjeći na listiće. Piletinu isjeći na kockice, pa posuti začinom za piletinu i dobro izmješati. Kobasice isjeći na krugove.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen radni sto, premjesiti i razvući oklagijom na veličinu pleha.
Pleh malo nauljiti, prebaciti tijesto i fino ga poravnati rukama.
Preko tijesta premazati umak od pelata, poredati komadiće piletine, kolutiće kobasica, posuti pripremljene i isječene gljive i obilno posuti origanom.
Peći u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 10-15 minuta, zavisi od vaše rerne.
Vruću pizzu isjeći, servirati i posuti kečapom.
Prijatno i vama :)
Primjedbe
Objavi komentar