INTEGRALNI KOLAČ OD ROGAČA SA JABUKAMA I SUHIM GROŽĐEM
Uvijek savršena i prejednostavna kombinacija rogača i kiselkastih jabuka, pa još suho grožđe - fantastično.
Radila sam ga sa integralnim ječmenim i heljdinim brašnom i izuzetno je sočan i ukusan. Recept je odličan i za dijabetičare, samo šećer zamijenite fruktozom ili stevijom i imate odličan kolač. Umjesto suhog grožđa možete koristiti brusnice, ali njih ne trebate prethodno potapati.
Po želji možete pripremiti kakao preliv i preliti kolač odozgo :)
Mjera je šolja od 150 ml!
Kolač sam pekla u kalupu za tortu prečnika 24 cm.
Sastojci:
4 jaja
6 kašika smeđeg šećera (ako koristite fruktozu ili steviju, količinu prilagodite shodno tome)
100 gr suhog grožđa
100 gr mljevenog rogača
1/2 šolje ulja sjemenki grožđa ili suncokretovog ulja
1 šolja jogurta
1 šolja integralnog ječmenog brašna
1/2 šolje heljdinog brašna
1 prašak za pecivo
3 nakisele jabuke
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i bjelanjke uz dodatak prstohvata soli izmiksajte u čvrst snijeg.
Suho grožđe potopite u vodu da nabubri.
Kalup za tortu blago premažite uljem, uključujući i stranice, pa pobrašnite i ostavite u frižider (tako ćete spriječiti da se kolač zalijepi za kalup).
Jaja umutite sa šećerom da budu pjenasta, zatim dodati šolju jogurta i 1/2 šolje ulja. Dodati i suhe sastojke - integralno ječmeno brašno i heljdino brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i mljeveni rogač.
Nakisele jabuke oguliti, izrendati i pomiješati sa ocijeđenim suhim grožđem, pa špatulom umiješati u pripremljenu smjesu. Na kraju umiješati i snijeg od bjelanjaka. Miješati lagano odozdo prema gore, kako ne bi smjesa splasnula. Istresti u pripremljeni kalup i peći na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Na pola vremena pečenja smanjite temperaturu i nastavite peći.
Ispečen kolač malo prohladite u kalupu, a zatim otvorite kalup i premjestite ga na rešetku da se potpuno ohladi.
Kako sam i navela, po želji možete pripremiti kakao preliv i preliti, u tom slučaju, topao kolač ili ga jednostavno pospite šećerom u prahu.
Uživajte bez grižnje savjesti :) I slatko može biti zdravo :)
Sjecite na kriške i servirajte :)
Primjedbe
Objavi komentar