subota, 25. travnja 2015.

PILEĆI BUREK SA HELJDINIM DOMAĆIM KORAMA

Kad se odlučim praviti pitu, obično to budu odmah 2 vrste - najmanje :D
Danas je bio šareni burek sa suhim mesom za moje ukućane i za mene - ovaj pileći burek sa heljdinim korama.

Moram reći da su moji ukućani poslije svoje pite navaliti i na ovu moju jer miriše fantastično i savršenog je okusa.

Morate probati :)




Sastojci za heljdine jufke:



  • 250 gr bijelog brašna
  • 150 gr heljdinog brašna
  • 1 mala kašičica soli
  • 1 kašika ulja
  • mlaka voda - količina po potrebi

Nadjev:


  • 500 gr pilećeg filea
  • 4 režnja bijelog luka
  • Vegeta Twist za piletinu
  • biber
  • 2 kašike ulja

Zaljev:


  • 2 dcl vode
  • so
  • 1 kašika ulja

Pomiješati bijelo brašno sa heljdinim brašnom, soli i uljem, pa dodati mlake vode da se zakuha elastično srednje tvrdo tijesto.
Prebaciti na pobrašnjen sto i premjesiti ga, pa podijeliti na 2 dijela. Svaki dio oblikovati u lopticu, premazati uljem, staviti na pobrašnjenu tacnu, pokriti folijom i ostaviti da odmara oko pola sata.

Za nadjev pileći file isjeći na kockice, posuti Vegetom Twist za piletinu (vi možete koristiti začine po Vašem ukusu), pobiberiti, dodati ulje, isjeckan na sitno bijeli luk, pa sve izmješati i ostaviti u frižider da odstoji najmanje pola sata.

Na pobrašnjenom stolu razviti jufku oklagijom u prečnik 70 cm, premazati uljem, okolo poredati polovinu pripremljenog nadjeva i zarolati. Presjeći i redati u nauljen pleh.

Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom.




Na kraju pitu isjeći nožem i pouljiti pa staviti peći u zagrijanu rernu na 190° oko pola sata.

U međuvremenu prokuhati zaljev, pa pred kraj pečenja, pitu preliti zaljevom i vratiti u rernu još oko 5 minuta da upije zaljev i postane divno mekana.

Servirati toplu uz jogurt ili salatu po vašem izboru.

Prijatno :)






Neodoljiva je... mami na još i još...




Nema komentara:

Objavi komentar