OREO ČOKOLADNI CHEESECAKE
Ovo sam morala da probam! Okus je fantastičan. Nešto dekadentno, ultimativno čokoladno, kremasto i savršeno!
🥰🥰🥰
✅ Sastojci za koru:
- 28 komada oreo keksa
- 80 gr otopljenog maslaca
✅Krema:
- 500 gr mascarponea
- 100 gr šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 300 ml slatkog vrhnja
✅Ganache glazura:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 gr čokolade za kuhanje
Keks staviti u blender, preliti otopljenim maslacem i sve sjediniti. Dobit ćete masu poput vlažnog pijeska.
Istresti u kalup fi 26 cm, lijepo poravnati i u frižider na 20 minuta.
Mascarpone treba biti sobne temperature. Staviti sir u posudu, dodati šećer i ekstrakt vanile i špatulom dobro sjediniti da dobijete glatku smjesu. Čokoladu sitno isjeckati, otopiti na pari, malo prohladiti i dodati u smjesu sa sirom. Sve izmiješati da se lijepo poveže. Slatko vrhnje izmiksati do svilenkaste strukture, ne treba biti čvrsto. Dodati u smjesu i laganim pokretima špatulom sve sjediniti. Izliti preko podloge od keksa i sve poravnati.
Ide u frižider na 4 sata.
Zagrijati slatko vrhnje, skloniti sa ringle, dodati isjeckanu čokoladu i miješati dok se čokolada istopi da dobijete lijepu glazuru.
Izvaditi cheesecake iz frižidera i preliti ganašom. Nageti u svim smjerovima da se glazura lijepo rasporedi.
Ohladiti nekoliko minuta, skinuti obruč i možete odmah rezati.
Divno kremast i preukusan cheesecake. Ono što bih promijenila je podloga - nisam ljubitelj oreo keksa, i ovako je malo hrskaviji, pa bi po meni bolja opcija bila mljevena plazma. Kako god, nećete pogriješiti ako probate.
Odličan je! 👌🏻👍🏻❣️❣️❣️
--------------
Primjedbe
Objavi komentar