OREO ČOKOLADNI CHEESECAKE

Ovo sam morala da probam! Okus je fantastičan. Nešto dekadentno, ultimativno čokoladno, kremasto i savršeno!

🥰🥰🥰 




✅ Sastojci za koru:

- 28 komada oreo keksa

- 80 gr otopljenog maslaca 


✅Krema:

- 500 gr mascarponea

- 100 gr šećera

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- 200 gr čokolade za kuhanje

- 300 ml slatkog vrhnja 


✅Ganache glazura:

- 200 ml slatkog vrhnja

- 200 gr čokolade za kuhanje 


Keks staviti u blender, preliti otopljenim maslacem i sve sjediniti. Dobit ćete masu poput vlažnog pijeska.

Istresti u kalup fi 26 cm, lijepo poravnati i u frižider na 20 minuta.

Mascarpone treba biti sobne temperature. Staviti sir u posudu, dodati šećer i ekstrakt vanile i špatulom dobro sjediniti da dobijete glatku smjesu. Čokoladu sitno isjeckati, otopiti na pari, malo prohladiti i dodati u smjesu sa sirom. Sve izmiješati da se lijepo poveže. Slatko vrhnje izmiksati do svilenkaste strukture, ne treba biti čvrsto. Dodati u smjesu i laganim pokretima špatulom sve sjediniti. Izliti preko podloge od keksa i sve poravnati.

Ide u frižider na 4 sata.

Zagrijati slatko vrhnje, skloniti sa ringle, dodati isjeckanu čokoladu i miješati dok se čokolada istopi da dobijete lijepu glazuru. 

Izvaditi cheesecake iz frižidera i preliti ganašom. Nageti u svim smjerovima da se glazura lijepo rasporedi.

Ohladiti nekoliko minuta, skinuti obruč i možete odmah rezati.

Divno kremast i preukusan cheesecake. Ono što bih promijenila je podloga - nisam ljubitelj oreo keksa, i ovako je malo hrskaviji, pa bi po meni bolja opcija bila mljevena plazma. Kako god, nećete pogriješiti ako probate.

Odličan je! 👌🏻👍🏻❣️❣️❣️

--------------








Primjedbe

Popularni postovi