MEKANA POGAČA SA SIROM
Danas je neki tmuran, depresivan dan. Kiša samo što nije i šta drugo, nego uvaljati ruke u tijesto i stvarati čaroliju.😁
Ne samo da lijepo izgleda, ova pogača je preukusna, mekana kao pahulja i prosto neodoljiva.
Odlična je za doručak uz šolju mlijeka.👌🏻
Vjerujte mi na riječ, tražit će se komad više.🤭👍🏻
A zašto biste mi vjerovali, probajte i uvjerite se i sami.😍❤️
📝Sastojci za tijesto:
🔸530 gr brašna (opcionalno)
🔸1 cijelo jaje
🔸1 bjelanjak
🔸1 kašičica soli
🔸1 kašičica šećera
🔸1 kesica suhog kvasca
🔸30 ml ulja
🔸200 ml mlakog mlijeka
📝Nadjev:
🔸8 kockica gauda sira
📝Premaz i posip:
🔸1 žumanjak
🔸Chia sjemenke i sjemenke zlatnog lana
U posudu staviti mlako mlijeko, suhi kvasac, šećer, so, 1 jaje, bjelanjak i ulje pa sve sjediniti pjenjačom. Brašno dodavati postepeno i mijesiti rukom. Količina brašna može neznatno varirati zato dodajte postepeno. Trebate dobiti lijepo, glatko, neljepljivo tijesto, srednje mekano. Pokrijte zdjelu streč folijom i neka odmara 30 min.
Na malo pobrašnjenoj podlozi, kratko premjesiti i podijeliti na 2 jednaka dijela. Jedan dio podijelite na 8 dijelova i formirajte loptice.
Drugi dio razvaljati u krug, ne previše tanko. Prebacite ga na papir u pleh. Zasijecite na 8 dijelova, ali ne do kraja. Poredajte loptice okolo. Podižite vrh svakog rezanog dijela i utisnite u lopticu (imate kolaž). Kockice sira utisnite u sredinu kuglica. Sve premažite žumanjkom i pospite chiom i lanom.
Neka odmori 10-15 min.i pecite u zagrijanoj rerni na 180° oko 20-25 min.
Malo prohladite i uživajte u svakom mekanom zalogaju.
Po želji preko sira možete staviti i komadić sudžuke ili pršuta.
Probajte i javite kako vam se sviđa.🍀❤️
-----------------
Primjedbe
Objavi komentar