ČOKO-ORANŽ TORTA
Savršena kombinacija čokoladne i oranž kreme, pa kad se svemu tome doda biskvit sa bademima, čisto uživanje na vidiku! 😀👌🏻👍🏻
Za sve prilike. Možete dekorirati po želji, a meni se, bilo šta dodatno, učinilo suvišnim. Sama sebi dovoljna! 🍊🍫
Od srca preporučujem!👌🏻
📌Biskvit:
- 4 jaja
- 7 kašika šećera
- 100 gr badema (pola mljevenih, pola sjeckanih, a mogu i orasi ili lješnjaci)
- 2 kašike vruće vode
- 2 kašike brašna
- 2 kašike čokolade u prahu
- 1 kašika kakao praha
- pola praška za pecivo
📎Za preliti koru:
- 1 dcl đusa (narandža)
📌Čokoladna krema:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 300 gr čokolade za kuhanje
📌Oranž krema:
- 500 ml đusa
- 2 kesice pudinga sa okusom slatke pavlake (ili vanilije)
- 3 kašike šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 kesica želatine u prahu
📌 Preliv:
- 250 ml đusa
- 1 kesica bezbojnog preliva za torte
Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke izmiksati čvrsto uz prstohvat soli. U žumanjke dodati šećer i pjenasto izmiksati. Zatim sipati vruću vodu, miksati, pa na to prosijati mješavinu brašna, čokolade u prahu, kakaa i praška za pecivo, kratko izmiksati da se poveže, pa dodati mljevene i sjeckane bademe. Špatulom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Sipati u kalup fi 26 obložen papirom i peći na 180° 20 minuta.
Ispečen biskvit malo prohladiti, prebaciti na pladanj, staviti cake ring i preliti đusom.
Zagrijati vrhnje, pa u njega dodati izlomljenu čokoladu i sve miješati da se sjedini. Preliti preko biskvita i staviti na hlađenje.
U šerpu sipati đus, odvojiti 8 kašika i izmješati da prahom pudinga i šećerom, pa zakuhati i skuhati kao puding. Pokriti streč folijom i potpuno ohladiti.
Slatko vrhnje izmiksati, pa u njega dodati hladan puding i sve sjediniti. Želatinu spremiti prema uputi, pa sipati u kremu i sve mikserom sjediniti. Oranž kremu premazati preko čokoladne i sve u frižider na hlađenje.
Kad se krema stisnula, praviti preliv. U posudu staviti 250 ml đusa (od toga odvojite 3 kašike), pa u odvojeni dio dodati šećer i prah za preliv, izmješati, pa kad đus prokuha sipati i samo pustiti da prokuha još jednom. Prohladiti par minuta da bude mlako i sipati preko kreme. Ostaviti u frižider još 30 min i tortu možete rezati. Najbolje spremiti navečer, pa ostaviti da prenoći u frižideru. Odlično se reže, super izgleda, a ukusna do bola! 🤭👌🏻👍🏻
Enjoy!♥️
Primjedbe
Objavi komentar