DOMAĆI RAVIOLI SA SIROM
I vrapci na grani znaju (vrapci: ma šta mi znamo?😂), bez domaće tjestenine - ništa! 😁
Ne bi mi mrsko jutros napraviti ove odlične raviole (može se reći i klepe) sa sirom. 👍🏻
U tijesto sam dodala samo malo špinata i baš je ukusno. Sin oduševljen, jer je veliki ljubitelj pasti uopšte.
Ne morate začiniti maslacem i alevom paprikom, mi volimo.😁
Pa zasučite rukave i probajte, ništa od gledanja nema.😂😂😂
🌸 Sastojci za tijesto:
- 500 gr brašna
- 2 jaja
- 2 kašike ulja
- kašičica soli
- malo sitno sjeckanog peršuna
- voda (količina po potrebi)
🌸Nadjev:
- cca 150 gr feta sira (možete koristiti i mladi sir iz dodatak malo pavlake i posoljen naravno)
🌸Preliv:
- 400 ml pavlake ili milerama
- 3 režnja ispasiranog bijelog luka
- so
- mljeveni biber
+
- 60 gr maslaca
- 1 kašika aleve paprike
Od svih sastojaka zamijesiti malo tvrđe tijesto nego za pitu. Mora biti glatko i fino izrađeno. Staviti u posudu, poklopiti i neka odstoji 30 min.
Tijesto zatim razvaljati malo deblje nego za pitu. Možete rezati kocke ili koristiti ovu spravicu za raviole. Puniti komadićima sira, krajeve dobro zatvoriti.
U šerpu sipati 2 l vode, posoliti i dodati kašiku ulja. Kad prokuha stavljati raviole (ne sve odjednom, nego kuhati iz 2-3 puta). Kada isplivaju na površinu, kuhati oko 8 min. Vaditi šupljikavom kašikom u tepsiju.
U posudi izmiješati pavlaku ili mileram sa ispasiranim bijelim lukom, posoliti i pobiberiti.
U kuhane raviole dodati kutljaču-dvije vode u kojoj su se kuhali, pa preliti pavlakom i sve izmiješati.
Po želji se mogu malo zapeći u rerni, ali sve po ukusu, mislim da je suvišno.
Otopiti maslac, dodati alevu, sve sjediniti i preliti preko raviola, što nije obavezno.
Poslužiti toplo.👍🏻❤️
--------------
Primjedbe
Objavi komentar