PARFE KOCKE
I po vašoj želji, pišem recept i za ove fenomenalne parfe čokoladne kocke, koje su tako pjenaste, ukusne, tope se u ustima.
Za sve ljubitelje kremastih kolača.👍🏻👌🏻❣️
📍Sastojci za koru:
✅4 jaja
✅8 kašika šećera
✅6 kašika brašna
✅2 kašike kakao praha
✅1 dcl ulja
✅1 prašak za pecivo
📍Za preliti biskvit:
✅6 kašika mlijeka i 1 kašika ruma
📍Parfe krema:
✅500 ml mlijeka
✅125 gr šećera
✅500 ml slatkog vrhnja
✅100 gr čokolade
✅1,5 kesica želatine u prahu
U posudi izmiksati cijela jaja i šećer - sve dok se šećer ne istopi i smjesa ne postane kremasta i svijetla. U prosjeku miksam 15-20 minuta. Potom dodati ulje i miksati još par minuta. Brašno, kakao i prašak za pecivo promiješati i prosijati, pa postepeno dodavati u smjesu sa jajima, ali miješati špatulom lagano, NE MIKSEROM, dok se sve fino poveže. Pleh pouljiti, posuti brašnom i izliti smjesu. Peći na 180° 15-20 min.
Toplu koru zaliti mlijekom i rumom.
U šerpi zakuhati mlijeko i šećer. Želatinu potopiti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Kad je mlijeko prokuhalo, skloniti sa ringle i umiješati nabubrelu želatinu, pa sve promiješati da se želatina otopi. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na 2-3 sata. Da skratim vrijeme hlađenja ove smjese, ohladim na sobnoj temperaturi i stavim onda u zamrzivač 10-15 minuta da se smjesa potpuno stegne i nastavljam dalje sa pripremom kreme. Slatko vrhnje izmiksati i u njega dodati kuhanu i ohlađenu smjesu sa mlijekom i želatinom, otopljenu i malo prohlađenu tamnu čokoladu, pa na najjačoj brzini miksati neprestano 15 minuta.
Na biskvit sipati pripremljenu parfe kremu, poravnati i ostaviti u frižider najbolje preko noći. Prije posluženja posuti čokoladom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar