LISNATE GOZLEME (TURSKE LEPINJE)
Malo je reći da obožavam turske lepinje. Sa dodacima ili bez, omiljene su za doručak uz čaj ili mlijeko. 😊
A ove lisnate su posebne: mekane, listaju se i prosto ne znaš koliko je dosta.🤭🤭🤭
✔️500 gr brašna
✔️1 čajna kašika suhog kvasca
✔️1 prašak za pecivo
✔️1 čajna kašika soli
✔️5 kašika ulja
✔️Mlaka voda (količina po potrebi)
✔️150 gr otopljenog maslaca sa 5-6 kašika ulja
Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, srednje mekano, premazati ga malo uljem i pokriti, pa ostaviti da odmara najmanje 20 min.
Na pobrašnjenoj podlozi premjesiti tijesto i podijeliti na 6 dijelova. Svaki dio rastanjiti koliko možete.
Premazati mješavinom otopljenog maslaca i ulja, pa zarolati rukama kao pitu. Sad taj dio malo rukama razvaljati da se izduži, gornji dio premazati maslacem i zarolati. Pobrašniti malo i rastanjiti sve na veličinu tave.
Premazati gornju stranu masnoćom i tu stranu staviti u suhu zagrijanu tavu da se prži par minuta. Premazati sad i tu gornju stranu i još par puta okrenuti i kratko pržiti sa obje strane. Postupak ponavljati sa preostalim tijestom.
Vaditi na tanjir, premazati maslacem i tako pržene slagati jednu na drugu.
Poslužiti tople uz sve što volite! Zaista su predobre! 👍🏻👌🏻💗💗💗
Primjedbe
Objavi komentar