PAPRIKAŠ

 Današnji izbor po ovom tmurnom i prohladnom vremenu je pao na - paprikaš!

Dobro, staro jelo, koje uvijek, osim želuca, ugrije i dušu. 👌🏻Tako često smo ga jeli u djetinjstvu, a danas je fast food, nažalost,  uzeo primat.😕

Nisam ga zgušnjavala ispasiranim kuhanim krompirom, dolila sam malo više vode, jer moji vole čorbasto.😁





📍Potrebno je:

✔️500 gr pilećeg filea (vrsta i količina mesa po vašem izboru)

✔️2 svježe paprike

✔️500 gr krompira

✔️2 mrkve

✔️1 glavica crvenog luka

✔️3 režnja bijelog luka

✔️2 kašike umaka od paradajza (imam domaći)

✔️1 kašika svježe sjeckanog peršuna

✔️1 kašičica suhog vlasca 

✔️1 kašika suhog srijemuša

✔️1 vrećica začina za gulaš i paprikaš

✔️Po potrebi još suhog začina ili soli

✔️Biber 


Pileći file izrezati na kocke. Luk i crveni i bijeli isjeckati.

Na par kašika ulja propržiti obje vrste luka, dodati piletinu i prodinstati. Zatim dodati mrkvu izrezanu na kockice, isječen krompir, paprike izrezane na rezance ili kocke, paradajz sos, kao i alevu papriku. Doliti vode da pređe preko povrća i kuhati oko 15 min. Dodatak za gulaš i paprikaš razmutiti u vodi i dodati u varivo. Nastaviti kuhati još 30 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno dodavanje vode (ovisno koliko gusto želite). Dodatno možete zgusnuti tako što par rompira iz čorbe izvadite, izgnječite viljuškom i vratite u varivo, pa još kuhate dok ne bude gusto koliko želite.

Na kraju dodati vlasac, srijemuš i svježe sjeckani peršun. Dosoliti po potrebi, pobiberiti i paprikaš je gotov!

Dobar tek i vama!

--------------



Primjedbe

Popularni postovi