PAMUK KIFLE SA VIŠNJAMA 🍒
Danas sam napravila nešto po mom ukusu.🍒🥰 Nisu kiflice nego kifle!👍🤭
Savršene za doručak uz šolju mlijeka.
Mekane su kao pamuk, prosto dišu i ne znate kako stati kada ih probate. Samo pazite da, kao ja, ne opečete jezik, jer ne možete čekati da se ohlade.😂😂😂
📍 Tijesto:
•520 gr brašna
•260 ml mlijeka
•1 kesica vanila pudinga (kod mene slatko vrhnje)
•40 gr pavlake
•80 gr omekšalog maslaca
•pola kašičice soli
•1 jaje
•70 gr šećera
•1 kesica suhog kvasca
📍Nadjev:
•360 gr višanja (iz kompota)
•320 ml soka od višanja (kompot)
•5 kašika šećera
•1 kesica vanila pudinga
*Koristila sam višnje iz zamrzivača, odleđene, tako da možete i tako.
+
•cca 50 gr otopljenog maslaca za premazivanje
•šećer u prahu za posipanje
Prvo nadjev: u sok od višanja dodati prah za puding i žicom izmješati bez grudvica. Dodati višnje i šećer i skuhati kao puding. Ostaviti da se ohladi.
U mlako mlijeko staviti 20 gr šećera i suhi kvasac, promiješati, pa ostaviti da fermentira.
U prosijano brašno dodati maslac, so, ostatak šećera, prah za puding, pavlaku, malo umućeno jaje i fermentirani kvasac. Spiralnim nastavcima izmiksati da dobijete homogeno, ljepljivo tijesto. Pokriti i na toplo mjesto 35-40 min.
Na malo pobrašnjen sto prebaciti tijesto, ne dorađivati ga, nego samo tapkajući razvući u pravougaonik. Izrezati na 12 dijelova i formirati loptice. Pokriti ih i ostaviti da odmore dok otopite maslac.
Sto malo premazati maslacem, staviti lopticu, rukama rastanjiti, filovati sa 2 kašike fila i zamotati kao na videu. Redati u papirom obložen pleh. Formirane kifle premazati vodom, pokriti i da odmore dok se ugrije rerna na 180°.
Prije pečenja premazati kifle otopljenim maslacem i peći oko 25 min da lijepo porumene. Ispečene još jednom premazati maslacem, pokriti papirom i krpom i ostaviti da se malo prohlade. Pazite na jezik 👅!😂😂😂
Prije posluživanja obilno posuti šećerom u prahu.
Fenomenalne su!!!👍👌👍🥰🥰🥰
Primjedbe
Objavi komentar