ĆUŠPAJZ SA POHOVANIM FILEOM OSLIĆA
Danas je unuk kod mene, pa sam za njega spremila ovaj tako jednostavan i odličan ručak. Nikakvo izmišljanje tople vode, ali za početnice u kuhanju, neka se nađe.😍 Odličan baby špinat i blitva. Čista 10! 👍🏻
Slike su brzinske, kad je unuk tu nemam vremena.🍀🥰
📍Za ćušpajz je potrebno:
✔️300 gr baby špinata
✔️500 gr svježe blitve
✔️3-4 režnja bijelog luka
✔️2 kašike maslaca
✔️2 kašike integralnog pšeničnog brašna
✔️Mlijeko (količina po potrebi)
✔️So
📍Za pohovani file oslića:
✔️1 kg filea oslića
✔️2 jaja
✔️3-4 kašike brašna
✔️4-5 kašika kukuruznog brašna
✔️1 kašika bijelog luka u granulama
✔️So
✔️Biber
✔️ 2 kašike kokosovog ulja za prženje
Špinat i blitvu dobro oprati, staviti u vodu i kuhati u poklopljenoj šerpi 4-5 minuta.
Ocijediti u cjedilu pa izrezati. Iskreno, nisam puno sitnila jer volimo ovako.
Na rastopljenom maslacu propržiti propasiran bijeli luk, dodati brašno, propržiti pa sipati izrezan špinat i blitvu i doliti mlijeka da sve bude tek potopljeno. Kuhati uz povremeno miješanje 10-tak minuta do željene gustine. Po želji možete dodati i jaje (ja nisam) i na kraju posoliti po ukusu.
File oslića dobro ocijediti, posušiti kuhinjskim ručnikom, pa posoliti. U posudi izmutiti jaja, dodati so, biber i bijeli luk u granulama. File prvo uvaljati u obično brašno, potom u jaja pa u kukuruzno brašno. Pržiti na zagrijanom kokosovom ulju da lijepo porumeni sa obje strane. Vaditi na kuhinjski papir i toplo poslužiti uz ćušpajz i nezaobilazni limunov sok.
-----------------
Primjedbe
Objavi komentar