KLEPE (KULACI) SA SIROM!
Eh evo nešto i za ljubitelje sira!
Definitivno ništa bez domaće tjestenine i tu je kraj priče.🤭
📍Tijesto:
🔸500 gr brašna
🔸2 jaja
🔸2 supene kašike ulja
🔸malo soli
🔸mlaka voda količina po potrebi
📍Nadjev:
🔸cca 350 gr mladog sira (može i kombinacija mladog sira i izmrvljene fete)
🔸So (ako ste stavili fetu dozirajte)
📍 Preliv:
🔸400 ml pavlake
🔸3-4 režnja pasiranog ili sitno sjeckanog bijelog luka
🔸Malo soli, po želji i bibera
+
🔸100 gr otopljenog maslaca
Zamijesiti tijesto malo tvrđe nego za pitu. Namazati uljem i zamotati u prozirnu foliju da odstoji 30 min.
Na pobrašnjenoj podlozi razvući tijesto oklagijom na debljinu 2-3 mm. Ne treba biti tanko kao za pitu.
Ja sam modlom vadila krugove, a u pravilu se reže tijesto na kvadratiće 5x5 cm i sastavlja u obliku trokutića.
Na svaki krug staviti malo nadjeva, pa preklopiti da se krajevi lijepo zalijepe.
Kuhati klepe u prokuhanoj posoljenoj vodi sa malo ulja. Ne kuhati sve odjednom, nego iz 3-4 puta. Kad isplivaju kuhati još par minuta i šupljikavom kašikom vaditi u tepsiju. Doliti i nekoliko kašika vode u kojoj su se klepe kuhale.
Rastopiti maslac i preliti klepe. Promiješati. Odozgo posuti pavlakom sa bijelim lukom i sve malo izmješati. Po želji se mogu zapeći malo u rerni a i ne mora. Odozgo još malo poorskati maslacem.
Može se u rastopljeni maslac dodati malo mljevene crvene paprike i poprskati odozgo, ja nisam.😁
--------------
Primjedbe
Objavi komentar