MOZAIK TORTA

 Nešto skroz jednostavno i brzo, a odličnog i izgleda i ukusa.




📍 Sastojci za biskvit:

✔️6 jaja

✔️10 kašika šećera

✔️5 kašika vruće vode

✔️10 kašika brašna

✔️1/2 praška za pecivo 


📍Krema:

✔️1 litra mlijeka

✔️3 kesice pudinga čoko-rum 

✔️12 kašika šećera

✔️250 gr maslaca sobne temperature 


📍Glazura:

✔️150 gr bijele čokolade

✔️Kockica maslaca 


📍 Dekoracija:

✔️2 kesice šlag kreme od čokolade pripremljene sa 250 ml mlijeka

✔️Rendana bijela čokolada 


Cijela jaja miksati uz dodatak 10 kašika šećera da bude pjenasto, pa dodati vruću vodu, miksati i na kraju prosijati brašno sa praškom za pecivo u smjesu. Žicom sjediniti i izliti u pleh obložen papirom, pa peći na 175° 20-tak minuta.

Biskvit skroz ohladiti, pa ga izrezati na kockice i staviti u veću zdjelu.

Od litre mlijeka oduzeti 2 dcl i izmiješati sa 10 kašika šećera bez grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike šećera i skuhati puding. U vruć dodati maslac sobne temperature izrezan na kocke i žicom miješati dok se istopi. Vruć puding izliti na kocke biskvita i sve izmješati i sjediniti.

Dno kalupa fi 26 cm obložiti papirom i izliti smjesu. Poravnati i na hlađenje u frižider oko sat vremena.

Za glazuru na pari istopiti bijelu čokoladu sa kockicom maslaca i preliti preko torte. Vratiti u frižider još 1 sat.

Šlag kreme izmiksati prema uputi na vrećicama i dekorisati tortu po želji. Posuti ribanom bijelom čokoladom.






Primjedbe

Popularni postovi