JEČMENI INTEGRALNI HLJEB SA SJEMENKAMA

Znamo koliko su integralna brašna zdrava a i ukusnija od standardnog bijelog brašna. Hljeb duže ostane svjež, a kada ga sami napravimo, znamo šta jede cijela naša porodica. 

Ukus i miris tek pečenog hljeba je neopisiv. 

Mjera je šolja od 2,5 dcl! 




📍 Sastojci:

🔸3 šolje ječmenog integralnog brašna 

🔸2 šolje pšeničnog integralnog brašna

🔸1 šolja bijelog brašna

🔸1,5 kesica suhog kvasca

🔸1 kašika soli

🔸1 kašičica šećera

🔸4 kašike maslinovog ulja

🔸1 kašika sjemenki kima

🔸1 kašika čurekota

🔸1 kašika susama

🔸1 kašika sjemenki lana

🔸2 kašike mixa pahuljica od zobi, raži i ječma

🔸 Mlaka voda (količina po potrebi) 


U posudi izmiješati sve vrste brašna i sjemenki, dodati kvasac, so, šećer, maslinovo ulje, pahuljice i postepeno dodavati mlaku vodu, miješajući drvenom kuhačom. Treba dobiti kompaktno, malo ljepljivo, ali ne čvrsto tijesto. Poklopiti posudu i ostaviti na toplom mjestu oko 30-40 minuta.

Naraslo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i ne mijesiti nego odmah podijeliti na 2 dijela. Rukama rastanjiti i formirati 2 vekne. Kalupe za hljeb premazati uljem i prebaciti hljeb. Premazati vodom i posuti pahuljicama. Pokriti i ostaviti da odstoji još 30 min.

Peći u rerni zagrijanoj na 200° 20 minuta, smanjiti na 180 i peći još 10 minuta. 

Pečen hljeb ostaviti u kalupu 5 minuta pa prebaciti na žicu, pokriti krpom i ostaviti da se potpuno ohladi. 






Primjedbe

Popularni postovi